Ειδομένη: Ήπιας μορφής αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της περιοχής

Ειδομένη: Ήπιας μορφής αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της περιοχής
Daily life in the refugee camp near the village of Idomeni, Greece on March 24, 2016. SOOC

Tο ίδιο μοντέλο με τις προηγούμενες ημέρες θα εφαρμοστεί στην Ειδομένη. Γιατί ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση του τελικού σχεδίου απομάκρυνσης των προσφύγων και των μεταναστών από την Ειδομένη και η μεταφορά τους σε Hot Spots της βορείου Ελλάδος.

Στη ουσία θα εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο με τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή με την πειθώ και την βοήθεια διερμηνέων, όπως έγινε τον Νοέμβριο και όπως γίνεται εδώ και 10-15 ημέρες περίπου, όπου ήδη με αυτόν τον τρόπο έχουν μεταφερθεί 2.500 άτομα.

Σε καμία περίπτωση, τονίζουν οι Επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. δεν πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση με την έννοια που γίνεται αντιληπτή, αλλά για ήπιας μορφής επιχείρηση, με την λογική να απομακρυνθούν οι άνθρωποι αυτοί από την περιοχή με ασφάλεια.

Απόδειξη αυτού, είναι ότι δεν προβλέπεται στον προγραμματισμό, πως αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός κάποιων 24ώρων, αλλά αντιθέτως θα χρειαστούν εβδομάδες, αρκεί να ληφθεί υπόψη, ότι στην περιοχή έχουν παραμείνει 8.500-9.000 άνθρωποι.

Αυτά που γράφτηκαν μάλιστα για την παρουσία ελικοπτέρου, δεν σημαίνουν κάτι, καθώς ένα από τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται εκεί εδώ και καιρό, από τότε που έγιναν οι μαζικές προσπάθειες να σπάσει ο φράχτης και να περάσουν οι μετανάστες στα Σκόπια και έκτοτε καταγράφει σχεδόν καθημερινά και φωτογραφίζει την έκταση του καταυλισμού και τις κινήσεις των προσφύγων και των μεταναστών.

Ωστόσο, οι Αρχές έχει χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρά επεισόδια πολλές φορές στην περιοχή της Ειδομένης, εξαιτίας 300-400 ατόμων που μονίμως τα προκαλούν.

Εξαιτίας αυτής την μερίδας ατόμων που για δικούς τους λόγους επιθυμούν την διατήρηση αυτής της κατάστασης εκεί, έχουν γίνει πειθήνια όργανα ορισμένων ΜΚΟ ή έχουν αναπτύξει τα δικά τους παράνομα συμφέροντα στην περιοχή, οι Αρχές αποστέλλουν ενισχύσεις με περίπου 10 διμοιρίες των ΜΑΤ από Αθήνα.

Ο στόχος είναι,  εάν κάποιοι θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια να το ξανασκεφτούν και εάν το πράξουν, άμεσα να αντιμετωπιστούν, για την ασφάλεια και των υπολοίπων. Ενδεχομένως η όλη διαδικασία να ξεκινήσει αύριο, ωστόσο τονίζεται πως θα χρειαστούν ημέρες έως και εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα