Ελεύθερος και ο δεύτερος Τούρκος αξιωματικός

Ελεύθερος και ο δεύτερος Τούρκος αξιωματικός
Τούρκοι στρατιωτικοί (Φωτό αρχείου) eurokinissi

H δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου είπε "ναι" στη χορήγηση ασύλου και στον δεύτερο απ' τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς -Αίτηση ακύρωσης αναμένεται να υποβάλει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ελεύθερος αφέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και δεύτερος Τούρκος αξιωματικός, απ’ τους οκτώ που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα.

Συγκεκριμένα, η δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου είπε “ναι” στη χορήγηση ασύλου και στον δεύτερο τούρκο αξιωματικό. Η αίτησή του εκκρεμούσε σε δεύτερο βαθμό.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πρόκειται να υποβάλει αίτηση ακύρωσης και αίτησης αναστολής της απόφασης της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου, με την οποία χορηγήθηκε άσυλο και σε δεύτερο τούρκο αξιωματικό.

Η σημερινή απόφαση της 10ης Επιτροπής Ασύλου έχει την ίδια νομική βάση, σκεπτικό και επιχειρηματολογία με την αντίστοιχη απόφαση χορήγησης ασύλου στον πρώτο τούρκο αξιωματικό (συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου).

Όπως έγινε γνωστό, κρίθηκε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Επίσης, αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής, ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για πολιτικά εγκλήματα.

Η Επιτροπή επικαλείται τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση «δια την προάσπισιν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών», το άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης της 10.12.1984, «κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη στις 16 Δεκεμβρίου 1966, κ.λπ., ενω επικαλείται ακόμη τη νομολογία διεθνών δικαστηρίων, αλλά και Ελληνικών.

Σημειώνεται ότι μέσα στον Μάιο αναμένεται να λήξει η διοικητική κράτηση όλων και να αφεθούν ελεύθεροι από το Ολυμπιακό χωριό όπου κρατούνται.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως δεν τίθεται θέμα έκδοσής τους αφού έχει αποφανθεί επί του θέματος ο Άρειος Πάγος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα