Επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ: H ‘Επαναστατική Αυτοάμυνα’ ‘υπέγραψε’ το χτύπημά της με 7,62 χιλιοστά

Επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ: H ‘Επαναστατική Αυτοάμυνα’ ‘υπέγραψε’ το χτύπημά της με 7,62 χιλιοστά
Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, έπειτα από την επίθεση κατά πάσα πιθανότητα με αυτόματο όπλο το βράδυ της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν 4-5 πυροβολισμοί, ενώ μέσα στο κτήριο βρίσκονταν 30 άνθρωποι. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ σε βάρος του σκοπού των ΜΑΤ στην οδό Χαρ. Τρικούπη. Οι ριπές προέρχονται από την συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεταξά όπου εντοπίστηκαν 4 κάλυκες.

Την «υπογραφή» της έβαλε η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», στο νέο της χτύπημα σε βάρος της διμοιρίας των ΜΑΤ που έχει επιφορτιστεί με την φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Όπως προέκυψε από τις εργαστηριακές – συγκριτικές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε βάρος των αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο όπλο (τύπου πολεμικού τυφεκίου διαμετρήματος 7,62 mm Kalashnikov) το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις παρακάτω ένοπλες επιθέσεις:

• την 25-05- 2014 κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ,

• την 31-07- 2016 κατά των γραφείων της Πρεσβείας του Μεξικού και

• την 10-01- 2017 σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά

γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε επιτεθεί και με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία απέναντι από τη Βουλή, λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσκεψη στην Αθήνα, του τότε Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ».

Ο ένοπλος δράστης που πυροβόλησε εναντίον του σκοπού της διμοιρίας των ΜΑΤ, στην συμβολή των οδών Διδότου και Χαριλάου Τρικούπη και όχι προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, προς τα οποία δεν υπήρχε οπτική κατά κανέναν τρόπο από το σημείο βολής, φαίνεται πως ήθελε αίμα αστυνομικών.

Οι πυροβολισμοί έπεσαν από την συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεταξά όπου εντοπίστηκαν συνολικά 4 κάλυκες, ενώ η προέκταση της οδού Μεταξά είναι η Διδότου όπου βρισκόταν ο σκοπός και σώθηκε ως εκ θαύματος.

Ο ένοπλος, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, πλησίασε στη γωνία, στόχευσε και πυροβόλησε πεζός, χωρίς να ανταποδώσει τα πυρά ο σκοπός, που έπεσε για να καλυφθεί και ενδεχομένως τον ένοπλο ανέμενε συνεργός με μοτοσικλέτα κάτι που εξετάζεται, ενώ αναλύονται καρέ-καρέ από την Αντιτρομοκρατική τα βιντεοληπτικά υλικά από κάμερες της περιοχής.

Μία από τις βολίδες πέρασε κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι του αστυνομικού και διαπέρασε τον μεταλλικό στύλο πινακίδας, μία άλλη καρφώθηκε σε φανάρι, μία τρίτη εξοστρακίστηκε σε δέντρο και η τελευταία χτύπησε χαμηλά σε τοιχίο την στιγμή που έπεφτε για να καλυφθεί ο αστυνομικός. Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική είναι ξεκάθαρο ότι ο δράστης είχε ανθρωποκτόνο διάθεση και οι βολές του ακολούθησαν την κίνηση κάλυψης του σκοπού και από καθαρή τύχη δεν πέτυχε τον στόχο του.

Η περιγραφή που έδωσε ο σκοπός της διμοιρίας για τον δράστη, όπου τον περιέγραψε ως ένα ψηλό άτομο, ταιριάζει με την περιγραφή που είχαν οι Αρχές για τον δράστη της προηγούμενης αντίστοιχης επίθεσης σε βάρος της κλούβας των ΜΑΤ, τον περασμένο Ιανουάριο. Ενδεχομένως, λοιπόν να πρόκειται για τον ίδιο δράστη.

Η Αντιτρομοκρατική είχε πληροφορίες για χτύπημα κατά αστυνομικών

Η Αντιτρομοκρατική εξέταζε την πιθανότητα ο 29χρονος που συνελήφθη στην οδό Αλκαμένους να ετοιμαζόταν για χτύπημα στα Εξάρχεια, αφού είχε νοικιάσει για μερικές ημέρες διαμέρισμα στην περιοχή.

Πρόσθετα, στην Αντιτρομοκρατική είχαν φτάσει πληροφορίες που έκαναν λόγο για προετοιμασία ηχηρού χτυπήματος με στόχο αστυνομικούς και έτσι μοιραία έχει σημάνει συναγερμός καθώς θεωρείται βέβαιο ότι παραμένουν ασύλληπτοι τυχόν συνεργοί του 29χρονου, αλλά υπάρχει και η πεποίθηση προετοιμασίας και ίσως συνεργασίας για συντονισμένη επίθεση από διαφορετικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Χτύπημα αντεκδίκησης για την σύλληψη του Γιαγτζόγλου

Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία θεωρούν επίσης πως όπως η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» χτύπησε μετά την σύλληψη της Πόλας Ρούπα τον περασμένο Ιανουάριο, έτσι διάλεξε να χτυπήσει και τώρα αστυνομικούς με την ίδια ανθρωποκτόνο διάθεση και σχεδόν στο ίδιο σημείο με την προηγούμενη φορά, αμέσως μετά την σύλληψη του 29χρονου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, ίσως με μία λογική αντεκδίκησης.

Πάντως για πολλοστή φορά στην Αντιτρομοκρατική «βλέπουν» την λογική των «συγκοινωνούντων δοχείων» να έχει βάση. Σίγουρα από θαύμα λοιπόν δεν πλήρωσε ούτε ο σκοπός της διμοιρίας ούτε κάποιος περαστικός το μένος των αγνώστων δραστών, οι οποίοι αμέσως μετά την ενέργειά τους διέφυγαν. Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που ερευνά την υπόθεση, αναμένουν την ανάληψη ευθύνης και την προκήρυξη από την συγκεκριμένη οργάνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα