Έτοιμοι για διάλογο με τον πρωθυπουργό δηλώνουν αγρότες από 30 μπλόκα. Σκληρή στάση κρατά ο Μπούτας

Έτοιμοι για διάλογο με τον πρωθυπουργό δηλώνουν αγρότες από 30 μπλόκα. Σκληρή στάση κρατά ο Μπούτας
Υποδοχή των τρακτέρ και των αγροτών που συμμετείχαν στην πορεία της Αθήνας στο μπλόκο της Νίκαιας στην Λάρισα την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) Ευρωκίνηση

Αγρότες από το μπλόκο των Τεμπών και των Μικροθηβών εμφανίζονται πρόθυμοι να συναντήσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Για "υποκινούμενους κομματικούς" κάνει λόγο ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Λάρισας

Διάσταση απόψεων στις διεκδικήσεις, αλλά και τον τρόπο που θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, εμφανίζεται στους κόλπους των αγροτών, με τους μεν να δηλώνουν έτοιμοι να συναντήσουν τον Αλέξη Τσίπρα μετά την επιστροφή του από τι Βρυξέλλες και τους δε να κρατούν σκληρή στάση και να εγκαλούν τους συναδέλφους τους, αποκαλώντας τους υποκινούμενους.

Στη σχετική ανακοίνωση των αγροτών του μπλόκου των Τεμπών, μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση αλλά και την στάση τους σημειώνεται πως “η προκαθορισμένη συνάντηση μας με τον Πρωθυπουργό για την Τρίτη, μετατίθεται για αμέσως μετά την επιστροφή του από το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, αφού στην ατζέντα του ταξιδίου βρίσκεται και το Αγροτικό Ζήτημα”.

Οι αγρότες των Τεμπών και των Μικροθηρών, που συνυπογράφουν, όπως λένε, την ανακοίνωση με 30 ακόμη μπλόκα σε όλη τη χώρα, απέστειλαν αιτήματα στην κυβέρνηση, τα οποία και παρέλαβε ο αρμόδιος υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Αποστόλου. Η ανακοίνωση αναφέρει πως οι αγρότες αναμένουν “έναν έντονο διάλογο με διάθεση για λύσεις από τη την πλευρά του, από την στιγμή που χιλιάδες συνάδελφοι είναι στον δρόμο και το ζήτημα είναι ζωής και θανάτου για το σύνολο του αγροτικού κόσμου”.

Υποκινούμενοι κομματικά οι αγρότες που προστρέχουν στο διάλογο

Παρά το γεγονός πως η παραπάνω ανακοίνωση κάνει λόγο για “αρραγές μέτωπο στο αγροτικό κίνημα”, τα μηνύματα από τη Νίκαια είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Ο Βαγγέλης Μπούτας, αγροτοσυνδικαλιστής από τη Λάρισα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και δήλωσε αρνητικός στο ενδεχόμενο διαλόγου με την κυβέρνηση, παρά μόνο πάνω στο πλαίσιο πέντε αιτημάτων εκ των οποίων και η απόσυρση του ασφαλιστικού στο σύνολό του. Μάλιστα έκανε λόγο για αγρότες “υποκινούμενους κομματικά που πήγαν στο διάλογο”.

Ο κ. Μπούτας μίλησε για επιτυχία του κινήματος, όσον αφορά στο γεγονός πως το ασφαλιστικό πήγε πίσω, όπως είπε και συμπλήρωσε: “Εμείς μιλάμε με αυτούς που είναι μαζί μας. Η κυβέρνηση μιλάει με εκείνους που είναι μαζί της, του έξω. Αν θέλουν επί των συγκεκριμένων να συζητήσουμε, είμαστε ανοιχτοί. Όχι να πάμε σε μια συζήτηση γενικά και αφηρημένα, για τσάι και συμπάθεια”.

Δείτε το απόσπασμα από το δελτίο:

Λίγο αργότερα το βράδυ της Δευτέρας η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: “Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα, εργατοϋπάλληλους, άνεργους και συνταξιούχους, επαγγελματίες, έμπορους και βιοτέχνες, επιστήμονες, νέους και γυναίκες που πήραν μέρος στα μεγαλειώδη αγωνιστικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016 στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα”.

Η ανακοίνωση τονίζει ξεκάθαρα πως “σε διάλογο για «το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στο λαιμό μας» δεν θα πάμε” και μιλούν για διάφορους «πρόθυμους» που αλληλοσπρώχνονται για το ποιός θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου, κι ύστερα, μερικοί από αυτούς έχουν το θράσος να κατηγορούν εμάς ότι θέλουμε «να τα βρούμε με την κυβέρνηση για να ξεφουσκώσει ο αγώνας».

Τι ζητούν από την Πανελλαδική Επιτροπή

“Ζητήσαμε από την κυβέρνηση ν’ αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου κι εφαρμόζονται, (φόρος από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια) και μετά να γίνει συζήτηση. Όχι, όμως, στη βάση των εξοντωτικών κυβερνητικών σχεδίων, αλλά για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων που προβάλλουμε κι αφορούν στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Για παράδειγμα ζητάμε κατάργηση τεκμηρίων και να υπάρχει αφορολόγητο για τους αγρότες και για όλους” αναφέρουν.

“Διαμηνύουμε προς την κυβέρνηση και σ’ όλους όσοι, με διάφορους, τρόπους, την σιγοντάρουν ότι πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε»” συμπληρώνουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα