Αθρόα προσέλευση των Κούρδων στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

Αθρόα προσέλευση των Κούρδων στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία
People wait in line at a polling station at a primary school to vote in the Kurdish referendum on independence, in the disputed city of Kirkuk, Monday Sept. 25, 2017. Millions are expected to vote on Monday in Iraq's Kurdish-run provinces and disputed territories as Iraqi Kurds cast ballots in support for independence from Baghdad in a historic but non-binding vote. (AP Photo/Bram Janssen) AP Photo/Bram Janssen

Εν μέσω απειλών, προειδοποιήσεων και φόβων για την ασφάλεια στην περιοχή, διεξάγεται το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων του βορείου Ιράκ

Αψηφώντας όλες τις προειδοποιήσεις, οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ συρρέουν μαζικά στις κάλπες στο ιστορικό αλλά και αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους.

Οι ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα είχαν σχηματιστεί αρκετές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Οι Κούρδοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG), παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, η Βαγδάτη το έχει κηρύξει αντισυνταγματικό και η Άγκυρα απειλεί με στρατιωτική επέμβαση στην περίπτωση που βρεθεί στο στόχαστρο ο τουρκόφωνος πληθυσμός στην περιοχή.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που δεν θα ανακοινωθεί νωρίτερα από την Τρίτη, θεωρείται εκτός απροόπτου αναμενόμενο, καθώς τα 3,9 εκατ. των ψηφοφόρων εκτιμάται ότι θα τεθούν στην συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της ανεξαρτησίας. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του KRG διαμηνύει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα οδηγήσει σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, αλλά έχει ως στόχο να αποτελέσει το εφαλτήριο διαπραγματεύσεων με τη Βαγδάτη. “Μήλο της Έριδος” για τις δύο πλευρές αποτελούν 15 διαφιλονικούμενες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η πετρελαιοπαραγωγός πόλη του Κιρκούκ. Τόσο η Βαγδάτη όσο και η Άγκυρα, έχουν εξαπολύσει ευθείες απειλές ότι είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να διακόψουν τη ροή του πετρελαίου από την οποία προέρχεται και το 90% των εσόδων του KRG.

A volunteer looks at a voter's ballot as she walks out of a voting booth in the disputed city of Kirkuk, Monday Sept. 25, 2017. Millions are expected to vote on Monday in Iraq's Kurdish-run provinces and disputed territories as Iraqi Kurds cast ballots in support for independence from Baghdad in a historic but non-binding vote. (AP Photo/Bram Janssen) AP Photo/Bram Janssen

 

Τίποτα από αυτά δεν φαίνεται ωστόσο να πτοεί τον ενθουσιασμό των Κούρδων για το δημοψήφισμα. Όπως μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές, στην πρωτεύουσα Αρμπίλ η ατμόσφαιρα θυμίζει γιορτή. Τα αυτοκίνητα κορνάρουν σε ρυθμούς νίκης, οι άνθρωποι κυματίζουν σημαίες και ολόκληρες οικογένειες πηγαίνουν ομαδικά στα εκλογικά κέντρα ντυμένοι με τα “καλά” τους ρούχα και παραδοσιακές ενδυμασίες. Όπως περιγράφουν, η συγκίνηση είναι έκδηλη ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους σε ηλικία. Αναφέρουν δε, δεν έχουν αυταπάτες ότι θα αποκτήσουν τώρα την ανεξαρτησία τους, αλλά έχουν πλέον μια ελπίδα για τις επόμενες γενιές.

An Iraqi Kurdish man poses with his inked fingers after casting a vote during a referendum on independence from Iraq in Irbil, Iraq, Monday, Sept. 25, 2017. Iraqi Shiite lawmaker Hakim al-Zamili, says parliament has approved several tough measures in response to the Iraqi Kurds' contentious vote on independence from Baghdad. The referendum on independence is non-binding, but it has strained tensions with Baghdad and regional powers. (AP Photo/Khalid Mohammed) AP Photo/Khalid Mohammed

 

Οι Κούρδοι αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη εθνότητα στην Μέση Ανατολή, με τον πληθυσμό τους να υπολογίζεται σε πάνω από 30 εκατ. ανθρώπους, οι οποίοι ζουν διασκορπισμένοι κατά κύριο λόγο στο Ιράκ, την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία. Τόσο η Άγκυρα όσο και η Τεχεράνη έχουν ευθέως τεθεί κατά του δημοψηφίσματος, φοβούμενες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάλογες κινήσεις και τους δικούς τους κουρδικούς πληθυσμούς. Γιατί αυτό που παραμένει γεγονός είναι ότι οι Κούρδοι αποτελούν μέχρι σήμερα την μεγαλύτερη εθνότητα στον πλανήτη χωρίς κρατική υπόσταση. Κι ακόμη και “σύμμαχοί” τους, όπως οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, κρατούν αποστάσεις, υποστηρίζοντας ότι στη δεδομένη στιγμή η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που θέλει να επιλύσει.

Φωτό: AP Photo/Bram Janssen,  AP Photo/Khalid Mohammed

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα