Χάος στο Παρίσι: Δακρυγόνα και συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας

Χάος στο Παρίσι: Δακρυγόνα και συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας
Επεισόδια στο Παρίσι το Σάββατο AP

Περίπου 100 συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο στη γαλλική επικράτεια από πολίτες που ζητούν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα και λιγότερη επισφάλεια.

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά «κίτρινα γιλέκα», διαδηλώνουν το Σάββατο στο Παρίσι κατά της επισφάλειας και υπέρ των ελευθεριών, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο.

Συνολικά, περί τις 100 συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα, με τους πολίτες να διατηρούν την πίεση στην κυβέρνηση, την επομένη της παρέμβασης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που απέρριψε τις κατηγορίες περί αυταρχικής παρέκκλισης στη Γαλλία.

Κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ,στο Παρίσι, η αστυνομική παρουσία είναι ισχυρή, υπό τον φόβο επεισοδίων όπως το περασμένο Σάββατο, όπου η κινητοποίηση σηματοδοτήθηκε από βίαιες συγκρούσεις.

Σε ένα περιστατικό, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, αφότου διαδηλωτές πέταξαν πυροτεχνήματα προς τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Νεαροί, με κουκούλες, έσπασαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος.

Αργότερα, κουκουλοφόροι πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο Παρίσι κατά της αστυνομικής βίας.

Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί ως μια συγκέντρωση συνδικαλιστικών ενώσεων κατά της επισφάλειας, η σαββατιάτικη κινητοποίηση αναμένεται να αποτελέσει παράλληλα διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας και του νόμου για την ασφάλεια, που κινητοποιούν εδώ και εβδομάδες τους προασπιστές των ελευθεριών.

Κάτω από ένα πανό που ζητά «την απόσυρση του νόμου για την ασφάλεια», ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης CGT Φιλιπ Μαρτινέζ εκτιμά, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως υπάρχει ταύτιση των διαφορετικών σκοπών της διαδήλωσης: «Δεν υπάρχει αντίθεση μεταξύ των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών και του γεγονότος του να δίνουμε μάχη κατά της επισφάλειας και της ανεργίας, ιδίως σε αυτήν την περίοδο», αναφέροντας τις «καταχρήσεις των εργοδοτών» και τα «κοινωνικά προγράμματα» που καταλύονται».

Οι διαδηλωτές θέλουν επίσης να καταγγείλουν την αστυνομική βία στον απόηχο δύο υποθέσεων, στα τέλη Νοεμβρίου, που προκάλεσαν σοκ στη Γαλλία: τον ξυλοδαρμό ενός μαύρου μουσικού παραγωγού και τη βίαιη εκκένωση ενός καταυλισμού μεταναστών στο Παρίσι.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα