Ντράγκι: Η ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ

default image

Δηλώσεις Ντράγκι λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Ζητά ισχυρή συμφωνία, που θα προαγάγει την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ, διαβεβαίωσε πριν απο λίγο ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ωστόσο πρόσθεσε απαιτείται η επίτευξη μίας ισχυρής συμφωνίας. Τα χαρακτηριστικά μίας τέτοιας συμφωνίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, θα πρέπει να προάγει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, την κοινωνική δικαιοσύνη και να διασφαλίζει την δημοσιονομική σταθερότητα. Επίσης, η συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες ανισορροπίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υποστήριξε ότι η όποια συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα του Προυπολογισμού στην Ελλάδα οφείλει να λάβει υπόψιν τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Για το αίτημα αύξησης των εντόκων γραμματίων που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ Ντράγκι επεσήμανε ότι η ΕΚΤ θα το επεναξετάσει όταν οι θεσμοί εγκρίνουν την καταβολή της δόσης από το πρόγραμμα.

Ο κ. Ντράγκι απέφυγε να επεκταθεί καθώς όπως είπε βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

Αποδίδει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), Προς τα πάνω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης φέτος υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποδίδει καρπούς, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2015.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 0,3% φέτος, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του Μαρτίου σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές αναμένονταν να διατηρηθούν αμετάβλητες, αντανακλώντας την ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου, τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και τον αντίκτυπο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει το ΑΕΠ της ευρωζώνης να αυξηθεί κατά 1,5% φέτος, με την πρόβλεψή της να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τον Μάρτιο. Ο ρυθμός αυτός θα είναι ο υψηλότερος για την ευρωζώνη από το 2011, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%.

Η ΕΚΤ στοχεύει σε πληθωρισμό μόλις κάτω του 2%, ωστόσο η αναιμική ανάπτυξη, η αδύναμη κατανάλωση, η χαμηλή πιστωτική επέκταση και η μείωση των τιμών πετρελαίου οδήγησαν τις τιμές σε αποπληθωρισμό νωρίτερα φέτος πριν επιστρέψουν σε θετικό έδαφος τον Μάιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα