Πάπας Φραγκίσκος: Έρχεται στη Λέσβο και στέλνει οικουμενικό μήνυμα αλληλεγγύης

default image

Ιστορικής σημασίας επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο. Στήριξη στην Ελλάδα στον αγώνα που δίνει για το προσφυγικό. Θα υπογραφεί κοινή διακήρυξη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Τη Λέσβο επισκέπτεται σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στην Ελλάδα, που προσπαθεί να τους υποδεχθεί και να τους βοηθήσει. Στο νησί βρίσκονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, οι οποίοι θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη με τον Ποντίφικα.

Εν συνεχεία, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, θα αναπέμψουν ο καθένας ξεχωριστή προσευχή για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και θα ρίξουν δάφνινα στεφάνια στη θάλασσα. Τον Πάπα θα υποδεχθεί στον Αερολιμένα Μυτιλήνης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η επίσκεψη του Πάπα, αποτελεί ιστορικής σημασίας γεγονός και μια μεγάλης σημασίας συμβολική κίνηση, σε μια εποχή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες υψώνουν Τείχη και η Ελλάδα της κρίσης προσπαθεί να δείξει αλληλεγγύη στους απελπισμένους.

“Το Σάββατο θα μεταβώ στο νησί της Λέσβου, από το οποίο, τους περασμένους μήνες, πέρασε πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων” αναφέρει στο μήνυμά του ο πάπας Φραγκίσκος. θα μεταβώ εκεί με τους αδελφούς μου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για να εκφράσω αλληλεγγύη τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους πολίτες της Λέσβου και σε όλον τον ελληνικό λαό, που ήταν τόσο γενναιόδωρος με την υποδοχή που επιφύλαξε. Ζητώ να με συνοδεύσετε με την προσευχή, επικαλούμενοι τη δύναμη και το φως του Αγίου Πνεύματος και τη μητρική διαμεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας”, αναφέρει στο μήνυμά του ο Πάπας.

“O Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, δεν είναι πολιτικές Αρχές, αλλά θρησκευτικές και ηθικές και δρουν στο πεδίο αυτό. Αλλά με τον τρόπο αυτό, απευθύνονται δυναμικά στην αίσθηση ευθύνης όλων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες αρμοδιότητές του καθενός.  Αρα και στην ευθύνη των πολιτικών. Δεν μπορούν να προσφέρουν ακριβείς, «τεχνικές» λύσεις, αλλά είναι σε θέση α προτείνουν απαραίτητες αρχές και να αναφερθούν σε απολύτως απαραίτητες ανάγκες, υποδεικνύοντας προσανατολισμούς που οδηγούν σε ουσιαστικές συνέπειες” δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Λίγες ώρες πριν την άφιξη του Αργεντινού ποντίφικα στη Λέσβο, ο πατέρας Λομπάρντι, θέλησε να αναφερθεί στη στενή, αδελφική σχέση του πάπα Φραγκίσκου και του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και να υπογραμμίσει: «Δεν μπορούμε να είμαστε πιστοί στο Ευαγγέλιο και να ξεχνάμε τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και το έλεος. Οι ανάγκες της σημερινής ανθρωπότητας αποτελούν μια πρόκληση για όλους τους χριστιανούς, και η απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι μια βασική γραμμή της άσκησης του Οικουμενισμού. Η αδελφική σχέση ανάμεσα στον πάπα Φραγκίσκο και στον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο έχει γίνει ήδη σαφής, σε ό,τι αφορά τα πιο λεπτά ζητήματα της εποχής μας: την ειρήνη (ας θυμηθούμε την προσευχή με τον ισραηλινό και τον παλαιστίνιο πρόεδρο), την προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στην περιβαλλοντική κρίση, σε όλο της το εύρος, ενώ τώρα ήρθε η στιγμή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης του μεταναστευτικού προβλήματος και των αιτούντων άσυλο, εκεί που συναντώνται τρεις διαφορετικές ήπειροι».

Τα μέτρα στο νησί όπως γίνεται αντιληπτό θα είναι δρακόντεια.  Στην περιοχή θα αποσταλεί ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικές θερμικές κάμερες που θα πραγματοποιεί συνεχείς πτήσεις πάνω από το νησί, κλιμάκιο των K-9 (συνοδοί σκύλων περιπολίας και ανιχνευτές σκύλοι εκρηκτικών), κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), πλήθος αντρών από Υπηρεσίας Ασφάλειας και Τάξης, άντρες των ΕΚΑΜ, προσωπικό της Αντιτρομοκρατικής κλπ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί το πρωί στον Αερολιμένα Μυτιλήνης, όπου στις 09:30 θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο κ. Τσίπρας θα υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο στις 10:20, οπότε και θα αφιχθεί στον αερολιμένα και αμέσως μετά θα τον καλωσορίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’. Έπειτα ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής θα πραγματοποιηθεί ανάκρουση των εθνικών ύμνων και παρουσίαση των συνοδειών.

Εν συνεχεία, στις 10:35, θα λάβει χώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάπα Φραγκίσκο στον Αερολιμένα Μυτιλήνης. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει έπειτα για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.

Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουν επιβαίνοντας στο ίδιο αυτοκίνητο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’, για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου στις 11:15 θα τους υποδεχτεί ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στη Μόρια, οι θρησκευτικοί ηγέτες θα διασχίσουν τον προαύλιο χώρο όπου γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και θα φτάσουν στη μεγάλη σκηνή για να χαιρετήσουν ατομικά περίπου 250 αιτούντες άσυλο. Εν συνεχεία, στις 12.25 θα απευθύνουν μηνύματα στο προαύλιο της καταχώρησης των προσφύγων.

Στις 12.40 ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’, θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη και θα ακολουθήσει γεύμα τους με κάποιους πρόσφυγες.

Στις 13.45 ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ θα φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία και θα ακολουθήσει δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β’, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.

Εν συνεχεία, μαζί με τον πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν για το αερολιμένα Μυτιλήνης. Εκεί, από τις 14:30, θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρωθυπουργό.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 15:00, με χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ ο πρωθυπουργός θα προπέμψει τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροσκάφος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα