Τούρκοι στρατιωτικοί στο ΝΑΤΟ ζητούν άσυλο στην Γερμανία

default image

Μπαράζ αιτήσεων ασύλου από Τούρκους στρατιωτικούς που εργάζονται στο ΝΑΤΟ και εκφράζουν φόβους για τη ζωή τους, αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Δεκάδες ανώτεροι Τούρκοι στρατιωτικοί που εργάζονται στο ΝΑΤΟ έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Τουρκία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Tagesschau.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για περίπου σαράντα άτομα και πρόκειται κυρίως για ανώτερους αξιωματικούς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων και το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι η υπόθεση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και οι άλλες υποθέσεις ασύλου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην Τουρκία αυτούς τους στρατιώτες

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην Τουρκία αυτούς τους στρατιώτες. Θα πάνε κατευθείαν φυλακή», δηλώνει το στέλεχος του CSU, Stephan Mayer. H εφημερίδα χαρακτηρίζει τεταμένη τη σχέση Γερμανίας-Τουρκίας του τελευταίους μήνες, τόσο λόγω του ψηφίσματος της Βουλής που χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια ως γενοκτονία, όσο και της πολιτικής του Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

«Περίπου 40 Τούρκοι στρατιωτικοί, υψηλόβαθμοι στην πλειονότητά τους οι οποίοι υπηρετούν σε βάσεις του ΝΑΤΟ, κατέθεσαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία», αναφέρουν επίσης το περιοδικό Spiegel και το τηλεοπτικό δίκτυο ARD σε κοινό άρθρο τους.

Αν επιστρέψω στην Τουρκία κινδυνεύω να φυλακιστώ

«Αν επιστρέψω στην Τουρκία κινδυνεύω να φυλακιστώ ίσως ακόμη και να υποβληθώ σε βασανιστήρια», δήλωσε στα δύο ΜΜΕ ένας από τους Τούρκους αξιωματικούς, ο οποίος είπε πως δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και «δεν συμπαθεί καθόλου τους πραξικοπηματίες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το Γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες διευκρίνισαν πως οι αιτήσεις θα εξεταστούν όπως και σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία ασύλου, συνεχίζουν τα δύο ΜΜΕ.

Οι πληροφορίες αυτές βγαίνουν στο φως μερικές ημέρες πριν από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, στις 2 Φεβρουαρίου, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Βερολίνο.

Μετά τις 15 Ιουλίου και το αποτυχημένο πραξικόπημα, η κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε εκτεταμένες διώξεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και του Τύπου έως τον στρατό και το δικαστικό σώμα.

Οι γερμανικές αρχές, που προσπάθησαν επί μακρόν να μην θίξουν την Άγκυρα, κρίσιμης σημασίας εταίρο για την ανακοπή του μεταναστατευτικού κύματος προς την Ευρώπη, ύψωσαν τους τόνους τις τελευταίες εβδομάδες κατά του καθεστώτος του Ερντογάν.

Απειλές κατά της Αθήνας

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Tagesschau μάλιστα αναφέρει επίσης, ότι η Ελλάδα απειλείται από την τουρκική κυβέρνηση ήδη με συνέπειες, διότι το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών την περασμένη Πέμπτη που είχαν καταφύγει κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα τον Ιούλιο του 2016 και είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο.

Η Άγκυρα τους χαρακτηρίζει ως στασιαστές και αρνείται να δεχθεί την ετυμηγορία, προσθέτει η εφημερίδα και συμπληρώνει ότι στην Τουρκία οι 8 εξακολουθούν να απειλούνται με σύλληψη και, ενδεχομένως, με βασανιστήρια. Τέλος, η Tagesschau αναφέρει ότι εκτός από τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, η Τουρκία έχει επίσης με την Ελλάδα μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής την οποία η Άγκυρα προτίθεται να επανεξετάσει.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα