Μηχανή του Χρόνου: Γιατί δεν λιώνουν τα χιόνια στον Ψηλορείτη;

Εντυπωσιακές εικόνες από το σπάνιο φαινόμενο που παρατηρείται στην Κρήτη και είναι ορατό ακόμα και από την Σαντορίνη. Δείτε το video drone

Από τη Μηχανή του Χρόνου:

Στον Ψηλορείτη βρίσκεται το αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Η τοποθεσία στην Κρήτη έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις κορυφαίες αστρονομικές τοποθεσίες της Μεσογείου.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται στο σημείο αυτό ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Αν και η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά, τα χιόνια ξεπερνούν τα 5 μέτρα και δεν λιώνουν. Την εντυπωσιακή εικόνα είχαν την ευκαιρία να δουν και να απαθανατίσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαντορίνης αν και βρίσκονταν 140 χλμ μακρυά!

Τη φωτογραφία ανάρτησε στο facebook o Φιλάρετος Δήμογλου και την σχολίασε ο καθηγητής Κώστας Παπαδάκης.

Όσοι κατάφεραν να προσεγγίσουν τις παγωμένες πλαγιές, τις παρομοιάζουν σε κάποια σημεία, με την παγωμένη έρημο της Ανταρκτικής.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι στις συγκεκριμένες τοποθεσίες, το υψόμετρο σε συνδυασμό με τα ρεύματα ανέμων που συγκεντρώνονται, δεν αφήνουν τα χιόνια να λιώσουν.

Ο Ψηλορείτης είναι το ιερό βουνό των αρχαίων Μινωιτών, το μέρος που ζούσαν αντάρτες κατά την τουρκοκρατία και στη γερμανική κατοχή.

Παλαιότερα ο Ψηλορείτης καλυπτόταν από μεγάλα δάση πεύκης, τα οποία πλέον είναι πολύ περιορισμένα. Ο γιγάντιος ορεινός όγκος του αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες νερού, κυρίως από τα χιόνια που υπάρχουν στις κορυφές ως τον Μάιο.

Αυτές οι ποσότητες μέσω υπόγειων ποταμών φτάνουν σε πολλές περιοχές τριγύρω από τα βουνά.

Παρακολουθήστε το εντυπωσιακό βίντεο – drone του συνεργάτη μας, εικονολήπτη Νίκου Σαράντου, με πλάνα από το φαινόμενο που παρατηρείται στον Ψηλορείτη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

Μυστήριο σε βάθος 95 μέτρων. Δύτες εντόπισαν και φωτογράφισαν άγνωστο ναυάγιο ατμόπλοιου κοντά στο ακρωτήριο Δουκάτο στη Λευκάδα. Τι μαρτυρούν τα ευρήματα
Παπαφλέσσας. Ο ανατρεπτικός αρχιμανδρίτης και η θυσία στο Μανιάκι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

Σπάνια φωτογραφία: Η χιονισμένη Κρήτη όπως φαίνεται από τη Σαντορίνη

ADVERTISING

SHARE: