Έδωσαν χέρια ΔΝΤ – Γερμανία για το χρέος

Έδωσαν χέρια ΔΝΤ – Γερμανία για το χρέος
O Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Lemaire, τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Olaf Scholz και τον Pierre Moscovici AP

Μόνο κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες απέμειναν ώστε να συμφωνήσουν καταρχήν μεταξύ τους ΔΝΤ - Γερμανία για το ελληνικό χρέος, μετά το χθεσινό Eurogroup. Οι "υπογραφές" για τη ελάφρυνση του χρέους θα πέσουν στον Καναδά και στο περιθώριο της συνεδρίασης των G7, ενώ οι ανακοινώσεις αναμένονται στο επόμενο Eurogroup που θα διεξαχθεί στις 21 Ιουνίου 

Σε απόσταση λίγων βημάτων από μία τελική συμφωνία για την λύση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρίσκονται ΔΝΤ και Βερολίνο μετά και την συνεδρίαση του Washington Group που έγινε στις Βρυξέλλες.

 Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σχεδόν σε όλα τα θέματα, εκτός από την επέκταση των ωριμάνσεων αποπληρωμής, που θα είναι μέρος της τελικής συμφωνίας.

Αναμένεται να φτάσουν σε προφορική συμφωνία εκτός Ευρώπης, στην σύνοδο των G7 στον Καναδά στις 8-9 Ιουνίου, όπου θα ξαναβρεθούν όλα τα μέλη του Washington Group και θα συζητήσουν για το ελληνικό χρέος, με προοπτική ως τις 21 Ιουνίου να υπάρχει τελική συμφωνία.

 Αυτό εξηγεί τις εξαιρετικά προσεκτικές διατυπώσεις του επιτρόπου Πιέρ Μοσχιβισί και του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όπως και την απόλυτη σιωπή του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ( ο οποίος επεξεργάζεται και τα τεχνικά σενάρια για το χρέος ) σχετικά με την παραμονή ή την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, μετά την συνεδρίαση του Eurogroup που έγινε χθες το απόγευμα.

Το μόνο το οποίο επανέλαβαν πολλές φορές ήταν, ότι θα έχουμε τελική συμφωνία ως τις 21 Ιουνίου, αν η Ελλάδα υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

 Το βασικό αγκάθι έως τώρα ήταν η αυτόματη ή μη εφαρμογή του «γαλλικού κλειδιού», δηλαδή της δυνατότητας η Ελλάδα να μεταφέρει στο μέλλον πληρωμές του χρέους σε χρονιές που έχει χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης η στασιμότητα . Το εμπόδιο ξεπεράστηκε με μια πρόταση της Commission για … ημιαυτόματη εφαρμογή του μέτρου με την σύμφωνη γνώμη και την συνεργασία και της Γαλλίας . Η πρόταση αφορά την μη ενεργοποίηση του μηχανισμού από τώρα αλλά από το 2022 Τότε η Ελλάδα θα κριθεί συνολικά για το αν έχει επιτύχει τους στόχους ου τίθενται αυτό τον καιρό σε διαρθρωτικό και δημοσιονομικό επίπεδο και θα ενταχθούν στο ΜΠΔΣ 2019 -2022 . Αν η Ελλάδα ξεπεράσει χωρίς απώλειες την δύσκολη πενταετία τότε το μέτρο θα περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια και θα εφαρμοστεί μέχρι και την αποπληρωμή του ευρωπαϊκού χρέους Την πρόταση αποδέχθηκε πρώτο το ΔΝΤ εδώ και μια εβδομάδα και στην συνέχεια και η Γερμανία καθώς δεν εμπεριέχει εκ των προτέρων υποχρέωση για το μέτρο παρά μόνο αν τηρούνται κανόνες και στόχοι.

 Στο τεχνικό κομμάτι τα μέτρα θα συμφωνηθούν εκ των προτέρων στο σύνολο τους αλλά θα εφαρμοστούν σε δόσεις και αν χρειαστεί ( η μη υποχρεωτικότητα ένας ακόμη παράγοντας που κρατούσε την Γερμανία μακριά από μια συμφωνία) με πρώτη την αποπληρωμή του ακριβού χρέους των περίπου 9 δις προς το ΔΝΤ με χρήματα του υπολοίπου του δανείου από τον ESM.

 H επέκταση ωριμάνσεως, η εξομάλυνση επιτοκίων και η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ (ANFAS SMPs) θα προχωρήσουν σταδιακά ως το 2022 και πάντα υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα θα τηρεί τα συμπεφωνημένα.

 Η διαφορά που υπάρχει ακόμη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων βρίσκεται στον χρόνο επέκτασης των ωριμάνσεων για την αποπληρωμή του χρέους . Σήμερα το μέσο προφίλ αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων είναι 28 χρόνια και ο ESM προτείνει με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να επιμηκυνθεί στα 32 ,5 χρόνια αλλά σταδιακά . Το επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει επέκταση ωριμάνσεων κατά 10 χρόνια για να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι υποχρεώσεις χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση . Πάντως έχοντας κάνει πολύ δρόμο η συμφωνία μέχρι αυτού το σημείου διπλωματικές πηγές θεωρούν απίθανο να είναι οι ωριμάνσεις η αιτία για να υπάρξει συμφωνία στο παρά πέντε της λήξης του ελληνικού προγράμματος.

 Με την συμφωνία σε χαρτί το ΔΝΤ μπορεί να προτείνει την ενεργοποίηση του προγράμματος του να κάνει την αξιολόγηση των δικών του προαπαιτούμενων και στην συνέχεια να παραμείνει και επίσημα επόπτης και στην μεταμνημονιακή εποχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα