Ένα βήμα από την τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση

Ένα βήμα από την τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατα την είσοδο του στο ξενοδοχείο Hilton για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσω΄πους των δανειστών την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Τα τελευταία κενά και τις υπογραφές αναμένεται να συμπληρώσουν σήμερα οικονομικό επιτελείο και θεσμοί στην τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (Stuff Level Agreement) για την τρίτη αξιολόγηση

Ολοκληρώνοντας σήμερα και τον δεύτερο κύκλο των συνομιλιών, η αξιολόγηση εξπρές φαίνεται ότι φτάνει πλέον στο στάδιο της συμπλήρωσης του τελικού κειμένου της συμφωνίας .

Στα «κενά» του κειμένου περιλαμβάνεται η νέα «αρχιτεκτονική» των κοινωνικών επιδομάτων που έμεινε ως εκκρεμότητα από την χθεσινή συνάντηση που είχε η υπουργός εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου με τους θεσμούς το οποίο παραπέμφθηκε για τεχνική επεξεργασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα .

Συμφωνήθηκε όμως ότι υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι ώστε και να αυξηθούν τα οικογενειακά επιδόματα για τις οικογένειες με ένα και δύο παιδιά και να μην μειωθούν τα επιδόματα των πολυτέκνων . Την λύση έδωσαν 160 εκ ευρώ από την συνολική εξοικονόμηση των 320 εκ ευρώ που προήλθε από την ανασκόπηση των δαπανών όλων των υπουργείων .Με τα χρήματα αυτά οι πόροι που διατίθεται για οικογενειακά επιδόματα αυξάνονται από τα 650 εκ ευρώ φέτος στα 810 εκ ευρώ το 2018 .

 Στην ίδια συνάντηση έκλεισε και το θέμα του επανϋπολογισμού των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου που έχει φτάσει στο 90% του συνόλου και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου . Συμφωνήθηκε ακόμη ότι όλες οι εκκρεμείς συντάξεις ( κύριες επικουρικές και εφάπαξ) θα πρέπει να έχει απονεμηθεί στους δικαιούχους ως τον Ιούνιο του 2018 .

 Τελική συμφωνία είχαμε χθες και για τα θέματα της ενέργειας τόσο στο θέμα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ όσο και στο θέμα της ΔΕΠΑ και την μείωση του μεριδίου της στην Λιανική καθώς και στο νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο ενέργειας για τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ( ΥΚΩ).

Αργά το βράδυ οι επικεφαλής των θεσμών συνάντησαν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ/ Γιάννη Στουρνάρα και οριστικοποίησαν τους στόχους για την μείωση των κόκκινων δανείων και την συνέχιση της βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Τα ελληνικά αιτήματα

Άλλα δύο κενά που μένει αναμένεται να συμπληρωθούν δεν αφορούν μέτρα του μνημονίου, αλλά αιτήματα της ελληνικής πλευράς .

Το πρώτο θα αφορά την διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά σε 32 νησιά Βορείου Αιγαίου .Το οικονομικό επιτελείο θα στηρίξει το αίτημα του με δύο επιχειρήματα : Το πρώτο είναι ότι μπορεί να καλύψει την απώλεια ΦΠΑ με 80 εκ ευρώ από την εξοικονόμηση που προκύπτει από την ανασκόπηση των δαπανών και το δεύτερο και πιο σημαντικό θα είναι ότι τα νησιά έχουν επωμιστεί το βάρος του προσφυγικού όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη .

Το δεύτερο είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση χρεών για χρέη σε δημόσια και τράπεζες για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ως γνωστό έμειναν εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού .

Πολιτική Συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Με την συμπλήρωση των «κενών» θα ολοκληρωθεί και η τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης . Οι δανειστές θα πάρουν μαζί του ένα κείμενο υπογεγραμμένο από το οικονομικό επιτελείο με τα προαπαιτούμενα που έχουν ολοκληρωθεί και αυτά που είναι ακόμη ανοιχτά .

Στην σύνοδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία και θα οριστεί η δόση που θα πάρει η Ελλάδα μόλις υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα. Στην συνέχεια Κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει δύο εφαρμοστικούς νόμους με του οποίους θα υλοποιούνται τα ανοιχτά προαπαιτούμενα . Ο ένας θα ψηφιστεί πριν και ο άλλος μετά τις εορτές των Χριστουγέννων

Στο Eurogroup του Ιανουαρίου αν όλα έχουν πάει καλά η Commission θα παρουσιάσει την έκθεση συμμόρφωσης την οποία θα εγκρίνει το συμβούλιο υπουργό μαζί με την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα κλείνοντας οριστικά την τρίτη αξιολόγηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα