Μοσκοβισί: Τεχνική συμφωνία ως τον Δεκέμβριο, αν όχι νωρίτερα

Μοσκοβισί: Τεχνική συμφωνία ως τον Δεκέμβριο, αν όχι νωρίτερα
European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici stands in front of a graph as he speaks during a presentation of the winter economic forecast at EU headquarters in Brussels on Monday, Feb. 13, 2017. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου και επιτυχημένο τέλος του προγράμματος μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί

«Τεχνική συμφωνία έως το Δεκέμβριο, αν όχι νωρίτερα»… υποσχέθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά την είσοδό του στο Eurogroup. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στο τέλος Νοεμβρίου και μίλησε για επιτυχημένο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ήταν επιτυχημένη, έχει καταγραφεί μεγάλη πρόοδος. Ελπίζω τέλος του μήνα να επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα και να έχουμε Staff Level Aggrement πριν το τέλος του έτους, αν όχι νωρίτερα. Ολες οι πλευρές επιθυμούν το επιτυχημένο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν και ο μόνος από τους συμμετέχοντες στο Eurogroup που μίλησε για την Ελλάδα. Κανένας άλλος υπουργός Οικονομικών δε ρωτήθηκε, ούτε καν ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό πρόγραμμα, «σημάδι» ότι όλα πάνε καλά.

Στην συνάντηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι –ώρα Ελλάδας- θα συζητηθεί το μέλλον της νομισματικής ένωσης, καθώς και η διαδικασία διαδοχής του απερχόμενου προέδρου Γ. Ντάισελμπλουμ.

Οι υπουργοί θα προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο μέλλον της ευρωζώνης και θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στη βελγική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να δώσει νέα ώθηση στην Ευρώπη.

Η απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων των κρατών μελών, ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης και η εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης είναι τα βασικά θέματα. Στο «διευρυμένο» Γιούρογκρουπ θα συμμετέχουν 25 χώρες που έχουν υπογράψει από το 2012 «το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο», της Τσεχίας, η οποία δεν το έχει υπογράψει ακόμη, και της Κροατίας, η οποία δεν ήταν μέλος της ΕΕ όταν υπεγράφη, οι οποίες έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν. Μόνο η Μ. Βρετανία θα απουσιάζει.

Σημειώνεται ότι από το σημερινό Eurogroup απουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στη Γαλλική Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα