Παπακωνσταντίνου: Δεν υπήρχε τρόπος να σωθεί η χώρα πέραν από τα μνημόνια

Παπακωνσταντίνου: Δεν υπήρχε τρόπος να σωθεί η χώρα πέραν από τα μνημόνια
O πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου Eurokinissi

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε σε δηλώσεις του στο Ραδιόφωνο 24/7 της απόφασης να μπει η χώρα στα μνημόνια

Υπεραμύνθηκε της απόφασης να μπει η χώρα στο μνημόνιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από την ημέρα που ελληνική κυβέρνηση έκανε το πρώτο αίτημα στις υπόλοιπες 15 χώρες του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης, απέκρουσε την κριτική ότι είχε δυνατότητες διαπραγμάτευσης που δεν αξιοποίησε. Όπως είπε, αυτός ο μύθος έχει αποδειχτεί ως μια φενάκη. Πρόσθεσε πως η κριτική αυτή δεν ευσταθεί γιατί δεν άντεχαν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα ήταν πάνω από 20 δισ. ευρώ και η χώρα θα πήγαινε σε άτακτη χρεωκοπία.

Τόνισε επίσης, ότι η πορεία που ακολούθησαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφοντας μνημόνια, αποδεικνύει πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να σωθεί η χώρα.

Αναφορικά με την απόφαση της τότε κυβέρνησης να μην ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία, μίλησε για ρίσκο και εκ των υστέρων προφήτες.

Κατηγόρησε τη ΝΔ και προσωπικά τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι δεν είπε την αλήθεια για το έλλειμμα, μιλώντας για 6%.

Πρόσθεσε ότι ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος είχε πει ότι εάν συνεχιστεί έτσι η πορεία της οικονομίας το έλλειμμα θα φτάσει σε διψήφιο αριθμό.

Για το αν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έπεσε από μέσα ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήθελε εκλογές, είπε ότι ο ρόλος διαφόρων στελεχών της εποχής εκείνης έχει αναλυθεί.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης, ότι το σημαντικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι οκτώ χρόνια μετά τα μνημόνια δεν υπάρχει συνεννόηση για ένα κοινό αφήγημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα