Άρση των καθυστερήσεων στην απόδοση ιθαγένειας ζητούν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Άρση των καθυστερήσεων στην απόδοση ιθαγένειας ζητούν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και αφορά την πολιτογράφηση των παιδιών μεταναστών. Το ζήτημα ήρθε στο φως μετά από ρεπορτάζ του NEWS 24/7.

Τη λήψη μέτρων για την άρση των τεράστιων καθυστερήσεων στην απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ζητούν από την κυβέρνηση 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τον ρυθμό εξέτασης των αιτήσεων που έφερε στο φως ρεπορτάζ του NEWS 24/7.

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι τα γραφειοκρατικά προβλήματα στην εξέταση των αιτήσεων έχουν ως αποτέλεσμα δικαιούχοι ελληνικής ιθαγένειας να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο «μεταίχμιο» χωρίς να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους αντιστοιχούν. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι τα δεδομένα για την απόδοση ιθαγένειας στη λεγόμενη «δεύτερη γενιά» μεταναστών προκαλούν ανησυχία, κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα στη Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης (ΔΑΚ) Θεσσαλονίκης σε σύνολο 3.534 αιτήσεων από αλλογενείς έχουν εξεταστεί μόλις οι 1.012, ενώ σε σύνολο 8.751 αιτήσεων από αιτούντες με βάση γέννηση/φοίτηση έχουν εξεταστεί μόλις 3.739. Ακόμη σε σύνολο 4.450 αιτήσεων από ομογενείς έχουν εξεταστεί οι 3.690. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν δε ότι τα ποσοστά στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με άλλες περιοχές παρά το γεγονός ότι  στελέχωση των υπηρεσιών στην ΔΑΚ Θεσσαλονίκης είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με άλλες αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας που δέχονται μεγάλο αριθμό αιτήσεων.

Καλούν, παράλληλα, τον υπουργό Εσωτερικών να ενημερώσει τη Βουλή σε ποια φάση βρίσκεται  το έργο της συσταθείσας Ομάδας Διοίκησης Έργου και συγκεκριμένα η Τράπεζα Θεμάτων και τι διαδικασία εξέτασης θα προβλέπεται. Επίσης του ζητούν να δηλώσει σε ποιες ενέργειες  θα προβεί για να επιταχυνθούν  οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και διερωτώνται γιατί δεν δημιουργούνται  ηλεκτρονικές πλατφόρμες ή δυνατότητες για ταχυδρομική αίτηση σε κάποια βαθμίδα. «Ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να αναλάβει το υπουργείο ώστε να βελτιωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων στο άμεσο μέλλον αλλά και μετά τη μεταφορά της αρμοδιότητας των υπηρεσιών ιθαγένειας στο Υπουργείο Εσωτερικών από 1/1/2019, όπως προβλέπει το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή;» ρωτούν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα