Αθήνα προς Μόσχα: Φίλοι μεν, αλλά

Αθήνα προς Μόσχα: Φίλοι μεν, αλλά
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου Eurokinissi

Η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όταν θίγονται ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, αλλά θα συνεχίσει την πολιτική για προώθηση των σχέσεων με Ρωσία, τόνισαν χθες Τσίπρας- Κοτζιάς στον απόηχο της αναβολής της επίσκεψης Λαβρόφ. Το... μυστήριο με τα tweet της ρωσικής πρεσβείας

Σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία στέλνει η ελληνική κυβέρνηση: Επιδιώκουμε την προώθηση των διμερών σχέσεων, ωστόσο η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.

Αυτό ήταν το στίγμα της συζήτησης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στον απόηχο της αναβολής της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τη διαρροή που έκανε στη συνέχεια κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το Μαξίμου επέμενε πως η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, θέλοντας να τονίσει πως δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της αναβολής της επίσκεψης Λαβρόφ. Το θέμα όμως, και γενικότερα οι ελληνορωσικές σχέσεις που βρίσκονται σε λεπτό σημείο μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών με υπόνοιες για ανάμειξη τους σε διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, συζητήθηκε όπως ήταν λογικό κι επόμενο και όπως επιβεβαίωνε στη συνέχεια κυβερνητικός αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα απαντούσε μέσω twitter στη διαρροή του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χαρακτήριζε τον κ.Λαβρόφ καλοδεχούμενο και έλεγε ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά.

«Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): “Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο”», ανέφερε το tweet της ρωσικής πρεσβείας, το οποίο στη συνέχεια διεγράφη.

Η ρωσική πλευρά κρατά υψηλούς τόνους, πάντως η ελληνική πλευρά εμμένει σταθερή στη γραμμή που έχει χαράξει από την περασμένη εβδομάδα, πως δε θα ανεχθεί ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, αλλά θα συνεχίσει να επιδιώκει σχέσεις φιλίας με τη Μόσχα. Κυβερνητικά στελέχη άλλωστε από την πρώτη στιγμή υπενθύμιζαν ότι αυτή η κυβέρνηση από το 2015 έκανε ανοίγματα προς τη Ρωσία. Ωστόσο η υποψία πως υπήρξε ρωσικός δάκτυλος στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό (την οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κραδαίνουν πλέον ως επιχείρημα περί υποκίνησης των αντιδράσεων στη συμφωνία των Πρεσπών), ενόχλησε την κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει μία ξεκάθαρη επιλογή στο Σκοπιανό και προτίθεται να προχωρήσει κανονικά με το χρονοδιάγραμμα της κύρωσης, εφόσον βεβαίως και η γειτονική χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα