Δραγασάκης: Αντιμετωπίσιμες οι αναταράξεις που έρχονται από Ιταλία

Δραγασάκης: Αντιμετωπίσιμες οι αναταράξεις που έρχονται από Ιταλία
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Τροποποίηση του ν. 3190/1955 περί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και άλλες διατάξεις" στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 29 Μαΐου 2018. Eurokinissi

«Δεν αιφνιδιαζόμαστε» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Κάλεσε την ΕΕ να πάρει μέτρα σε περίπτωση που ενταθεί το πρόβλημα. Στηλίτευσε όσους στην αντιπολίτευση «επενδύουν πολιτικά» στις αναταράξεις των αγορών.

Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα «δεν αιφνιδιάστηκε» από τις αναταράξεις που προκαλεί στις αγορές η πολιτική κρίση της Ιταλίας έδωσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

«ΟΙ εξελίξεις αυτές δεν μας αιφνιδιάζουν ως κυβέρνηση» ανέφερε απαντώντας σε βουλευτές που επικαλέστηκαν τις αναταράξεις στις αγορές ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημονίου. «Θέλω να ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις» ανέφερε καθησυχαστικά. Εξήγησε δηλαδή ότι: 1ον) Βγαίνουμε από τα μνημόνια και «άρα αποκτούμε τη δυνατότητα και την κυριαρχία στις εξελίξεις. Αποκτούμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε το μέλλον μας στα πλαίσια εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, 2ον) Δημιουργούμε ένα δικό μας ταμείο δανεισμού ύστατης ανάγκης, ούτως ώστε ό,τι κι αν συμβεί στο μέλλον, να έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας πέραν από τους ευρωπαϊκούς θεσμού, 3ον ) Οι τράπεζές μας έχουν κεφαλαιοποιηθεί και πρόσφατα βγήκαν από ένα αυστηρό τεστ και σενάριο δυσμενών εξελίξεων με επιτυχία και 4ον) προχωρούμε έχοντας το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα το ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Να αναζητήσει η ΕΕ συνολικότερες λύσεις αν ενταθεί το πρόβλημα

Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε όμως, ότι αν οι αναταράξεις αυτές ενταθούν και συνεχιστούν, τότε «θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά». Σε μια τέτοια περίπτωση, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «να δει συνολικότερες λύσεις, συνολικότερα μέτρα θωράκισης» στην περίπτωση που οι εξελίξεις παραταθούν ή ενταθούν.

Ο υπουργός Οικονομίας στηλίτευσε, όμως, όσους από την αντιπολίτευση επιχαίρουν για τις αναταράξεις ελπίζοντας ότι έτσι θα πληγεί η ελληνική κυβέρνηση. «Κίνδυνοι εξωγενείς υπάρχουν. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να επενδύει κάποιος τον πολιτικό του σχεδιασμό στην έλευση αυτών των κινδύνων» είπε και ανέφερε ότι το ζητούμενο για όλους πρέπει να είναι το πώς να αποτρέψουμε αυτούς του κινδύνους. «Εάν δεν μπορέσουμε να τους αποτρέψουμε, τότε να δούμε πώς να τους αντιμετωπίσουμε, πώς να θωρακιστούμε και πώς να τους αντιμετωπίσουμε προς όφελος του κοινωνικού και ευρύτερου εθνικού συμφέροντος» συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα