Εκ των ένδον πυρά Φίλη για συντάξεις, αφορολόγητο, φοροελαφρύνσεις στα κανάλια

Εκ των ένδον πυρά Φίλη για συντάξεις, αφορολόγητο, φοροελαφρύνσεις στα κανάλια
Ο Νίκος Φίλης Eurokinissi

Επισήμανε ότι τα αντίμετρα δεν αφορούν τους συνταξιούχους και τους φορολογούμενος που θα υποστούν περικοπές. Κατήγγειλε ότι η Ελλάδα έγινε «αποικία χρέους». Ζήτησε περισσότερες μονομερείς ενέργειες

Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τη συνέχιση πολιτικών λιτότητας υπό την πίεση των δανειστών άσκησε στη Βουλή ο Νίκος Φίλης κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου καλώντας την να προχωρήσει σε περισσότερες «μονομερείς ενέργειες» υπέρ των πιο αδύναμων στρωμάτων.

«Η λιτότητα συνεχίζεται» αναγνώρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του και έδωσε έμφαση στη μείωση των εισοδημάτων που αφορούν τους συνταξιούχους αλλά και τους φορολογούμενους. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν δεν αφορούν τους ίδιους αλλά διαφορετικούς πολίτες. «Ο φορολογούμενος που θα χάσει από αφορολόγητο και ο συνταξιούχος που θα χάσει από τη σύνταξή του δεν πρόκειται να πάρει τα αντίμετρα» τόνισε ο κ. Φίλης.

Ζητάμε ρύθμιση χρέους όχι απλή παράταση

Πήρε αποστάσεις, όμως, και από το κυβερνητικό αφήγημα για την ανάπτυξη λέγοντας ότι τα χρήματα από τα πλεονάσματα μέχρι το 2022 θα φεύγουν από την Ελλάδα και θα πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση δημόσιου δανεισμού. «Πρόκειται για αφαίρεση ποσού που παράγεται στη χώρα που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ανάπτυξη» ανέφερε και σημείωσε ότι δίχως ρύθμιση του χρέους (και όχι απλή παράταση) είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Άσκησε δε κριτική και στην σχεδιαζόμενη πολιτική της μείωσης φόρων. «Ακούω ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία σε επιχειρήσεις. Σε ποιες; Τις μεγάλες ή τις μικρές επιχειρήσεις;» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι ο ΦΠΑ πρέπει να είναι η προτεραιότητα στη μείωση της φορολογίας. «Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη όταν μειώνουμε τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις από 29% σε 26% και τσακίζουμε αφορολόγητο» είπε επικριτικά.

Πρέπει να γίνουν μονομερείς ενέργειες αν το επιτρέπει η οικονομία

Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες εφόσον το επιτρέπει η οικονομία. Άσκησε, όμως, κριτική και στην αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας ψευδολογία την κριτική της για το υπερταμείο. «Να είμαστε καθαροί. Το υπερταμείο υπό οποιαδήποτε μορφή και ονομασία συνιστά επισφράγηση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους. Να διεκδικήσουμε την κατάργηση αυτής της αντίληψης για αποικία χρέους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Προκλητικές οι φοροελαφρύνσεις στα κανάλια

Ο κ. Φίλης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για φοροαπαλλαγές στα κανάλια. «Θα υπάρξουν 70 εκ. ευρώ από την αδειοδότηση. Θα υπάρξει μια μείωση φορολογίας στους ιδιοκτήτες η οποία είναι μεγαλύτερη από τα 70 εκατ. Να δεχτώ ότι αυτό είναι αντάλλαγμα για να πληρώνουν το 2% για να συντηρούνται τα ταμεία των εργαζομένων. Νομίζω, όμως, ότι είναι προκλητικό» ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα