H ΝΔ ζητά από Παυλόπουλο να επαναφέρει στην συνταγματική “τάξη” τον Τσίπρα

H ΝΔ ζητά από Παυλόπουλο να επαναφέρει στην συνταγματική “τάξη” τον Τσίπρα
Η ΝΔ ζητά από Παυλόπουλο να επαναφέρει στην συνταγματική "τάξη" τον Τσίπρα Eurokinissi

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι θα απαντήσει ο Παυλόπουλος αν του ζητηθεί να παρέμβει. Στις 9:30πμ στο προεδρικό μέγαρο το ραντεβού. Πέφτουν κυβερνήσεις για τα εθνικά θέματα-όλα τα θεσμικά όπλα στο τραπέζι, δηλώνει ο γραμματέας της ΝΔ. Η πολύωρη σύσκεψη Κυριάκου, Ντόρας, Δένδια και Τσιάρα.

Στο κάδρο των εξελίξεων βάζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος με τη χτεσινή του δήλωση ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα αντιταχθεί στη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην την υπογράψει.

Αν και τα στελέχη της ΝΔ αποφεύγουν να πουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να «θέσει προ των ευθυνών του» τον Προκόπη Παυλόπουλο ζητώντας του να παρέμβει, εντούτοις διευκρινίζουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θέσει με τον πιο ηχηρό τρόπο σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο το θέμα της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής τάξης που θεωρεί η ΝΔ ότι υπάρχει από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός φέρνει μια συμφωνία χωρίς να έχει τη συγκατάθεση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Δεν έχει καν την έγκριση του υπουργικού του συμβουλίου ο κ. Τσίπρας» τονίζει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη παραπέμπτοντας στο ότι μόλις χθες ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία διαφωνώντας με τη σύνθετη ονομασία.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προϊδεάζοντας για τις προθέσεις του ενόψει της σημερινής του συνάντησης στις 9:30 το πρωί με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον χαρακτήρισε «θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος» και έθεσε θέμα «προσβολής του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος» από τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως από τη ΝΔ περιμένουν να δουν και να ακούσουν την αντίδραση του Προκόπη Παυλόπουλου στα θέματα που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν του τεθεί από τον πρόεδρο της ΝΔ θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, θα αποφύγει να εμπλακεί παραπέμποντας στην προβλεπόμενη κοινοβουλευτική και θεσμική διαδικασία τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα επόμενα βήματα της πίεσης προς την κυβέρνηση παραμένουν ανοιχτά από τη ΝΔ, με τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη και του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη να παραπέμπουν σε κινήσεις τύπου πρότασης μομφής. Ωστόσο προς το παρόν στη ΝΔ ζητούν και επιμένουν στο να ενημερώσει τη βουλή ο Αλέξης Τσίπρας πριν από την κύρωση της συμφωνίας, με τον κ. Αυγενάκη να τονίζει από την Πάτρα ότι «όλα τα θεσμικά εργαλεία είναι στο τραπέζι» για να πιέσει η ΝΔ προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ενώ προσέθεσε ακόμα πως «πολλές κυβερνήσεις έπεσαν για εθνικά ζητήματα. Του λέμε λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα να γυρίσει μόνος του, ή τουλάχιστον να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και να ζητήσει να τον επιβραβεύσει ο ελληνικός λαός τους χειρισμούς που έχει κάνει μέχρι σήμερα και στα εθνικά ζητήματα. Ζητάμε εκλογές εδώ και τώρα». Ο Μάκης Βορίδης πάντως κάλεσε τον Πάνο Καμμένο να ρίξει την κυβέρνηση σημειώνοντας με νόημα ότι «όποιος διαφωνεί δεν δίνει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να υπογράφει συμφωνίες που παράγουν έννομες συνέπειες».

Πάντως ένας από τους φόβους που υπάρχουν στη ΝΔ είναι η κύρωση της συμφωνίας να έρθει πολύ αργότερα στη βουλή και να υποχρεωθεί η ίδια η ΝΔ ως κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση στο Μοσχάτο αξιολογούν πολύ σοβαρά τις χτεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου που είπε ότι ενδεχομένως -εφόσον τα Σκόπια εγκρίνουν τη συμφωνία- αυτή να έρθει στην ελληνική βουλή ακόμα και μετά τις επόμενες εκλογές το 2019.

Για τους χειρισμούς του ζητήματος από εδώ και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ των αλλεπάλληλων συσκέψεων, είχε και μια πολύωρη συνεργασία με την Ντόρα Μπακογιάννη, το Νίκο Δένδια και τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστα Τσιάρα.

Σε ότι αφορά την ουσία της συμφωνίας και τις διαφωνίες της ΝΔ αυτό που επισημαίνεται από το Μοσχάτο είναι ότι πέραν της διαδικασίας, δηλαδή της έλλειψης πολιτικής νομιμοποίησης του Αλέξη Τσίπρα, στο ζήτημα γλώσσας και ταυτότητας σημειώνονται υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά ενώ τέλος, κατά τη ΝΔ, ανατρέπεται η θέση του 2008 που έλεγε πρώτα λύση και μετά ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα