Η άγνωστη “σκοτεινή” Αυστρία

Η άγνωστη “σκοτεινή” Αυστρία
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς AP

Τους επόμενους έξι μήνες, η αυστριακή προεδρία θα κληθεί να καταλήξει σε μια πολύ αναγκαία συμφωνία για τις εκθέσεις ανά χώρα με τα κέρδη των πολυεθνικών και τη φορολογία τους, καθώς και να επιβλέψει την εφαρμογή των νέων κανόνων της ΕΕ κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Φορολογικά κενά, πώληση διαβατηρίων σε αμφιλεγόμενους τύπους και αδράνεια από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Όχι, δεν είναι για καμιά μικρή χώρα στην νότια Αμερική. Είναι τα συμπεράσματα της έρευνας των Ευρωπαίων Πρασίνων για την Αυστρία, που σύμφωνα με τους μελετητές είναι «ένα ασφαλές καταφύγιο για φοροδιαφυγή, κλεπτοκράτες και βρώμικο χρήμα»

Η έκθεση των Πρασίνων- Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία είναι πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Η Αυστρία είναι (ακόμη) ανοικτή για ύποπτα χρήματα» που δημοσιεύεται σήμερα, δεύτερη μέρα της αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ, ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στην Ελλάδα, την αποκλειστική παρουσίαση έχει το News 24/7. Η μελέτη δείχνει ότι ενώ η Αυστρία έχει σημειώσει κάποια πρόοδο σε θέματα οικονομικού απορρήτου τα τελευταία χρόνια, η χώρα παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για το «βρόμικο χρήμα».

Τους επόμενους έξι μήνες, η αυστριακή προεδρία θα κληθεί να καταλήξει σε μια πολύ αναγκαία συμφωνία για τις εκθέσεις ανά χώρα με τα κέρδη των πολυεθνικών και τη φορολογία τους, καθώς και να επιβλέψει την εφαρμογή των νέων κανόνων της ΕΕ κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, η Αυστρία είναι γνωστή από καιρό για το τραπεζικό της απόρρητο και τις αμφιλεγόμενες φορολογικές πρακτικές. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν στη μελέτη των Πρασίνων δείχνουν ακριβώς γιατί η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η φοροδιαφυγή είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την Αυστρία όσο και για την Ευρώπη.

«Η Αυστρία προσελκύει αμφιλεγόμενα χρήματα μέσω φορολογικών κενών και αδύναμων ελέγχων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει αυστηρή δράση εναντίον των προσφύγων, ωστόσο οι φοροαποφυγές και τα βρώμικα χρήματα συνεχίζουν να βρίσκουν… φιλόξενο χώρο στο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Αυστρίας. Το τραπεζικό απόρρητο έχει υποτίθεται επισήμως μειωθεί, αλλά κάτω από την καθαρή αυτή εικόνα, η Αυστρία εξακολουθεί να προσφέρει κενά για χρήματα εγκληματιών. Η αυστριακή Προεδρία πρέπει να στηρίξει τις τρέχουσες προτάσεις της ΕΕ για τη φορολογική διαφάνεια για την Apple, Amazon και άλλες εταιρίες αντί να συνεχίσει να τους εμποδίζει», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ.

«Η αυστριακή κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ηγετικό ρόλο στη φορολογική διαφάνεια και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ώστε να κλείσουν οι πόρτες της Ευρώπης στα βρώμικα χρήματα και τις αόριστες φορολογικές συμφωνίες. Η πώληση διαβατηρίων σε αμφισβητούμενους τύπους, τα κενά στις νομοθεσίες για τη νομιμοποίηση εσόδων και η τεράστια έλλειψη φορολογικής διαφάνειας καθιστούν την Αυστρία μια «μαύρη τρύπα» για τους διεφθαρμένους στον κόσμο, ώστε να κρύψουν τα μετρητά τους ανάμεσα στις Άλπεις. Η αυστριακή κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της Προεδρίας να αποδείξει ότι η Αυστρία δεν είναι πλέον ο προορισμός για διαφθορά μετρητών και φοροδιαφυγόντων “, δήλωσε η Μόλι Σκοτ Κάτο, ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα