Η ντρίμπλα Μητσοτάκη στη Β’ Αθηνών

Η ντρίμπλα Μητσοτάκη στη Β’ Αθηνών
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσε την κυβέρνηση να φέρει πακέτο το σπάσιμο της Β΄ με την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού. Στην πραγματικότητα πάντως ούτε οι νυν βουλευτές, ούτε οι νέοι υποψήφιοι θέλουν να σπάσει η περιφέρεια για το φόβο... των δημάρχων

Επιμένει η Νέα Δημοκρατία να μην συζητάει το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αλλά αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατοπίζεται από την αρχική θέση που εξέφρασε η ΝΔ και επαναφέρει την πρόταση που είχε κάνει το 2016 θέτοντας ως προϋπόθεση για την συναίνεση της ΝΔ στο σπάσιμο της Β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, να συναινέσει με τη σειρά της και η κυβέρνηση στην παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής χτες σημείωσε χαρακτηριστικά: “Ας έρθει τώρα στη Βουλή να ψηφίσουμε και τα δύο μαζί. Χρειάζονται 200 ψήφοι και ο νόμος μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Εφόσον ο κ. Τσίπρας θέλει να ανοίξει το θέμα δεν έχει παρά να στηρίξει την πρόταση μας η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Θεωρώ το ζήτημα αυτό μείζον. Αν τολμά να έρθει στη Βουλή να το κάνουμε παρέα”.

Πάντως η αρχική θέση της ΝΔ όπως διαμήνυαν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ήταν το “δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση” εν μέσω προεκλογικής -όπως θεωρούν στη ΝΔ περιόδου- που παράλληλα συνοδευόταν με καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για μεθοδεύσεις και “εκλογομαγειρέματα”. Κατ’ ουσίαν η χτεσινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη δεν αλλάζει το δια ταύτα της άρνησης της ΝΔ να μπει στη συζήτηση καθώς η επαναφορά της πρότασης Μητσοτάκη γίνεται τη στιγμή που έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση αρνείται την πρόταση της ΝΔ για ψήφο τους Έλληνες του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας τους κάτι που επιβεβαίωσε χτες ο Πάνος Σκουρλέτης.

Πάντως οι πληροφορίες θέλουν αρκετούς γαλάζιους βουλευτές αλλά και υποψήφιους που ατύπως έχουν πάρει το χρίσμα του κ. Μητσοτάκη και κάνουν ήδη προεκλογικό αγώνα, να μην επιθυμούν το σπάσιμο της Β’ Αθηνών. Και τούτο διότι μπερδεύεται η τράπουλα αρκετά. Οι εν ενεργεία βουλευτές της Β’ θα έπρεπε να πλασαριστούν στον τομέα που έχουν τη μεγαλύτερη εκλογική δεξαμενή, οι δε υποψήφιοι κάνουν προεκλογικό αγώνα έχοντας ήδη ως δεδομένο ότι η εκλογική τους περιφέρεια είναι το σύνολο της Β’ Αθηνών.

Στην περίπτωση της κατάτμησης σε 3 νέες εκλογικές περιφέρειες κάποιοι φοβούνται ότι δεν θα εξασφαλίσουν εύκολα την εκλογή τους, ειδικά όσων η εκλογική δύναμη είναι κατανεμημένη αναλογικά σε όλους τους δήμους της σημερινής Β’ Αθήνας. Μια πιθανή κατάτμηση θα δώσει το προβάδισμα σε όσους έχουν τη δύναμη σε συγκεκριμένες περιοχές και σε όσους έχουν την εύνοια των κατά τόπους γαλάζιων δημάρχων και των τοπικών κομματικών μηχανισμών.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα και στη φάση αυτή οι περισσότεροι στη ΝΔ δεν θέλουν να ανατραπούν υπάρχοντα δεδομένα και σταθερές.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα