Κενεβέζος: Λύση για το Κυπριακό μόνο αν η Κύπρος καταστεί ένα κανονικό, ευρωπαϊκό κράτος

Κενεβέζος: Λύση για το Κυπριακό μόνο αν η Κύπρος καταστεί ένα κανονικό, ευρωπαϊκό κράτος
Ο Κυριάκος Κενεβέζος -

Τη σημασία της διατήρησης και της ενίσχυσης της στενής σχέσης Ελλάδας – Κύπρου, μίας σχέσης, που όπως είπε δεν βασίζεται στο συμφέρον αλλά σε κοινές αρχές και αξίες, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Κενεβέζος.

Με κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκο Κενεβέζο, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η ετήσια αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, η Ένωσις Κυπρίων Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τη σημασία της διατήρησης και της ενίσχυσης της στενής σχέσης Ελλάδας – Κύπρου, μίας σχέσης, που όπως είπε δεν βασίζεται στο συμφέρον αλλά σε κοινές αρχές και αξίες, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Κενεβέζος. Όπως τόνισε σε μια εποχή που η ζώσα μνήμη των κατεχομένων ολοένα και μικραίνει και που παγιώνονται τα τετελεσμένα της κατοχής, καθήκον όσων συνεχίζουν να αγωνίζονται είναι να προτάξουν τα δίκαια αιτήματα του κυπριακού αγώνα και να κρατήσουν την επιδίωξη της λύσης ζωντανή. «Η λύση του Κυπριακού δεν είναι ένα σύνθημα. Είναι μια ενεργή και καθημερινή πρακτική», συμπλήρωσε ο κ. Κενεβέζος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η διατήρηση της παρούσας κατάστασης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς ούτε δίκαιη ούτε ασφαλής είναι. Ο κ. Κενεβέζος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια λύση στο Κυπριακό, έτσι ώστε να καλύπτει το σύνολο των ανησυχιών όσων θα κληθούν να την εφαρμόσουν, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η Κύπρος καταστεί ένα κανονικό, ευρωπαϊκό κράτος, όπως είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά και εκφράζοντας την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου σταμάτησαν. «Οι υπεύθυνοι των διαπραγματεύσεων, όμως, θα πρέπει να απευθυνθούν στην Τουρκία, η οποία κρατά το κλειδί της λύσης», κατέληξε ο κ. Κενεβέζος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΟΚΟΕ Γιώργος Συλλούρης, ο πρόεδρος της Ένωσις Κυπρίων Ελλάδας Λεωνίδας Μασσοστασής και ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Ναπολέων Μαραβέγιας.

Ο πρόεδρος της ΟΚΟΕ, Γιώργος Συλλούρης σημείωσε ότι 44 χρόνια μετά τιμούμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει σήμερα το δικαίωμα της συνθηκολόγησης με την ούτως καλούμενη «εφικτή λύση».

Από την πλευρά του ο κ. Λεωνίδας Μασσοστασής υποστήριξε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να κεφαλαιοποιήσει την κατοχή αλλά και τις γενναιόδωρες υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και να δημιουργήσει, μέσω των προτεινόμενων λύσεων, ένα αδύναμο κράτος προτεκτοράτο χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ίππο την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής και ιδιαίτερα στον εποικισμό και την αλλοίωση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Έκανε επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στις στενές σχέσεις ΕΚΠΑ – Κύπρου, οι οποίες αποτυπώνονται στις εκδηλώσεις, τα επιστημονικά συνέδρια και τις εκδόσεις του πανεπιστημίου για την ιστορία και τον πολιτισμού του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα