Κουβέλης: Η Τουρκία φωνάζει. Δεν θα ανοίξει και άλλο μέτωπο

Κουβέλης: Η Τουρκία φωνάζει. Δεν θα ανοίξει και άλλο μέτωπο
Ο Φώτης Κουβέλης Eurokinissi

Για όλους και για όλα μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας στο Ραδιόφωνο 24/7. Αναλυτικά όσα είπε για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία, το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, την κατάσταση στην ευρύτερη της Συρίας, τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς και τις προοδευτικές συγκλίσεις

Την βεβαιότητά του ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο για λόγους δικής της αυτοπροστασίας εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88, 6 και στους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού.

Όπως χαρακτηριστικά είπε “η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία όσα γίνονται στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρρεθούμε μπροστά σε έναν παραλογισμό και μια σύγκρουση η οποία θα είναι ότι χειρότερο. Κατά συνέπεια η Ελλάδα μπορεί να μην είναι στην πρώτη γραμμή είναι όμως στην ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου έχει την ανησυχία της και καταγράφει τις θέσεις της για την αποτροπή μιας τέτοιας σύγκρουσης”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας εκτίμησε επίσης επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα για την ιδιαίτερη λειτουργία της Σούδας, διευκρινίζοντας ότι “η λειτουργία της Σούδας συνεχίζεται σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας. Τίποτα παραπάνω και τίποτα εξειδικευμένο”.

Είπε επίσης πως είναι αυτονόητο πως αν έχουμε επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή έστω και αντανακλαστικά θα επηρεάσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο τον τουρισμό μας.

“Μέχρι την ώρα που μιλάμε δεν έχουμε κανένα στοιχείο ότι μειώνονται οι τουριστικές μας ροές. Δεν υπάρχει ούτε μια ματαίωση, αντίθετα η προσδοκία είναι ότι θα υπάρξει αυξημένος τουρισμός” είπε με νόημα .

Για την Τουρκία ανέφερε ότι έχει επιλέξει την κλιμακούμενη ένταση. “Δεν εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει σύρραξη στο Αιγαίο, όμως ένα περιστατικό που μπορεί να προκύπτει από μια αναχαίτιση για παράδειγμα μπορεί να θερμάνει τα πράγματα και να καταστεί αυτό το περιστατικό ένα θερμό γεγονός. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε” και συμπλήρωσε: “Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποφασισμένες όχι μόνο να υπερασπιστούν αλλά και διαφυλάξουν στο ακέραιο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος όπως καταγράφονται από το διεθνές δίκαιο και συνθήκες”.

Ερωτηθείς για τις εκατέρωθεν σκληρές δηλώσεις όπως η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, που αποκάλεσε τρελό τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Κουβέλης, είπε ότι η ρητορική που εντείνει την κλιμάκωση της έντασης δεν βοηθά. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι από την πλευρά της Τουρκίας, γίνονται σκληρές δηλώσεις με αποτέλεσμα να προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

Επισήμανε ότι πρέπει να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Για την πιθανότητα της αύξησης της θητείας ξεκαθάρισε ότι όσα ακούγονται δεν ανταποκρίνιονται στην πραγματικότητα.

Αναφορικά με τους εξοπλισμούς τόνισε ότι πρόκειται για αποφάσεις που δεν συνδεόνται με την ένταση των ημερών.

Όπως είπε, η αναβάθμιση των F16 συζητείται χρόνια, ενώ υπάρχει σε εξέλειξη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλο πρόεδρο μακρόν για φρεγάτες.

Για τους δυο στρατιωτικούς είπε πως δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε θα επιστρέψουν προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες που έχει στο επίπεδο των πιέσεων και της διπλωματίας για την άμεση επιστροφή τους. Τόνισε ότι το όλο ζήτημα θα τεθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα διεξαχθεί από τις 16 ως και τις 19 Απριλίου.

Για το θέμα των συνεργασιών είπε ότι από το 2015 επισημαίνει την ανάγκη σύγκλισης των δυνάμεων που αναφέρονται στο κέντρο, στην κεντροαριστερά και στη σοσιαλδημοκρατία.

Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επιστολή της Φώφης Γεννηματά για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά θεμάτων όπως το αρθρο 86 περί ευθύνης μελών του υπουργικού συμβουλίου που -όπως είπε- προσβάλλει τον ελληνικό λαό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα