Μητσοτάκης: Καλώ τον Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία

Μητσοτάκης: Καλώ τον Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος να δεσμεύσει τη χώρα χωρίς τη στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του, αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ για τον πρωθυπουργό. Θα ενημερώσω αύριο το θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αυριανή επισκεψή του στον προέδρο της Δημοκρατίας

Κάλεσμα στον πρωθυπουργό να μην υπογράψει τη συμφωνία για το Σκοπιανό απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του και μιλάει για προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του».

Μάλιστα ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης τον χαρακτηρίζει θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα.   Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του.  Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.

Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος.  Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του.  Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.   θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.

Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα,  έχω να πω μόνο τούτο.  Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία.  Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων.  Αυτό κάποιοί δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν.   Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμμιά αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο. 

Επιπλέον μια κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μια, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.  Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού.  Επαναλαμβάνω:  δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. 

 Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα