Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Η Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς πριν από τη σύνοδο της Βάρνας

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Η Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς πριν από τη σύνοδο της Βάρνας
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ) Eurokinissi

Να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης πριν από την τετραμερή σύνοδο της Βάρνας ζήτησε από την Τουρκία ο πρόεδρος της ΝΔ προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Αυξημένο το γερμανικό ενδιαφέρον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αποστολή στις Βρυξέλλες: «Ενόψει και της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας στη Βάρνα, την επόμενη Δευτέρα, επιβάλλεται ως μια κίνηση καλής θέλησης η Τουρκία να απελευθερώσει τους 2 Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας εδώ και είκοσι μέρες χωρίς λόγο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα στη σύνοδο του ΕΛΚ και όπως τόνισε «θα ζητήσω να υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση τόσο σε επίπεδο ΕΛΚ αλλά ακόμα καλύτερα και στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής, γιατί είναι απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχουν απτά δείγματα γραφής ότι επιδιώκουμε μια ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της διευθέτησης του προσφυγικού προβλήματος».

Ο πρόεδρος της ΝΔ θυμίζοντας ότι η Τουρκία λαμβάνει σημαντικότατη οικονομική βοήθεια, ανέφερε ότι πρέπει να ανταποκριθεί και αυτή με τη σειρά της στις υποχρεώσεις της, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, η σύλληψη των 2 στρατιωτικών, αλλά και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

«Το ερώτημα είναι πια, αν η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί» στην επιδίωξη Ελλάδας και Ευρώπης για μια «ουσιαστική και παραγωγική σχέση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκη προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν συμμορφώνεται με τους βασικούς κανόνες καλής γειτονίας που η Τουρκία θα έπρεπε να επιδεικνύει».

Μάλιστα ενόψει και της τετραμερούς συνόδου ΕΕ και Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των γερμανικών ΜΜΕ για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται για το ζήτημα ο πρόεδρος της ΝΔ. Σε ότι αφορά το Σκοπιανό ερωτηθείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ο κ. Τσίπρας δεν επεδίωξε ποτέ να δημιουργήσει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Δεν μπορούσε καλά καλά να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο να έχει την ίδια θέση με αυτόν. Εμείς από την πρώτη στιγμή θέσαμε στο επίκεντρο της συζήτησης το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος και της απαλοιφής των όποιων αλυτρωτικών διεκδικήσεων από πλευράς Σκοπίων. Είπαμε ξεκάθαρα ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά πρώτα, δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε στη συνέχεια αυτής της συζήτησης. Θα δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση, η δική μας όμως θέση ήταν και παραμένει σταθερή και αταλάντευτη».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ψήφιση του νέου 7ετούς προϋπολογισμού της ΕΕ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει μια διαφύλαξη της ΚΑΠ και των πολιτικών συνοχής που ωφελούν σημαντικά τη χώρα μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα