Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει θέση για τη CETA

Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει θέση για τη CETA
Τυρί φέτα σε τυροπωλείο στην Αθήνα Eurokinissi

Συνολικά 44 γαλάζιοι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εξωτερικών, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας να μάθουν επισήμως την ελληνική θέση πάνω στην εμπορική συμφωνία ΕΕ- Καναδά

Με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, 44 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν την επίσημη θέση της Κυβέρνησης για τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA).

Για το θέμα αυτό, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία  Φωτεινή Αραμπατζή και οι αναπληρωτές Τομεάρχες, βουλευτής Άρτας κ.   Γιώργος Στύλιος και βουλευτής Φλώρινας, κ.  Γιάννης Αντωνιάδης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
 
«Η Κυβέρνηση, που είχε την πλήρη ευθύνη της διαπραγμάτευσης, υπερψήφισε τη Συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA) σε όλα τα Συμβούλια Υπουργών, χωρίς καμία επιφύλαξη. Οι Υπουργοί της υπερθεμάτιζαν και καλούσαν τους Έλληνες ευρωβουλευτές να την ψηφίσουν, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός την υποστήριξε με την υπογραφή του στη Σύνοδο Κορυφής, στις 30 Οκτωβρίου 2016 .
 
Παρόλα αυτά, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τη συμφωνία και, έκτοτε, η Κυβέρνηση, σαν άλλος Ιανός, εμφανίζεται με δύο πρόσωπα. 
 
Καταδεικνύει έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι μόνιμη πρακτική της είναι η πολιτική της απάτης και της εξαπάτησης των Ελλήνων», τονίζουν οι αρμόδιοι τομεάρχες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“κ.κ. Υπουργοί,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπερψήφισε τη Συμφωνία CETA στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 22ας -23 Σεπτεμβρίου 2016 στη Μπρατισλάβα δια της Υπογραφής του τότε Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη.

Υπερψήφισε τη Συμφωνία CETA χωρίς μάλιστα να εκφράσει ουδεμία επιφύλαξη επί του κειμένου της στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου στις 18 Οκτωβρίου 2016 στο Λουξεμβούργο δια της Υπογραφής πάλι του τότε αρμόδιου Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη.

Συνυπέγραψε τελικώς τη Συμφωνία CETA δια του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 30ης Οκτωβρίου 2016, μαζί με τις κυβερνήσεις των άλλων 27 κρατών μελών της Ε.Ε.

Με σημείωμά του προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές στις 6 Φεβρουαρίου 2017, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς αναφέρει ότι οι Σχέσεις Ελλάδας – Καναδά αναβαθμίζονται με τη Συμφωνία CETA.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2017, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες Υπουργοί της κυβέρνησης ανάμεσα στους οποίους και ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της υπερψήφισης της Συμφωνίας CETA ενώπιον όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ανήμερα της υπερψήφισης της Συμφωνίας CETA από το Ευρωκοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου 2017 δήλωνε ότι «μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις έχουμε διασφαλίσει ότι μετά τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών ο όρος φέτα δεν θα χρησιμοποιείται από κανένα λευκό τυρί».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας την υπογραφή του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Οκτωβρίου 2016 καταψήφισαν τη Συμφωνία CETA στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάστε:

  1. Ποια είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την Συμφωνία CETA;

  2. Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να φέρει προς κύρωση την Συμφωνία CETA στην Ελληνική Βουλή; “

Η κίνηση αυτή των βουλευτών εντάσσεται σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των δεσμών της με τον αγροτικό κόσμο καθώς η ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο της συμφωνίας της CETA από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους γαλάζιους ψηφοφόρους σε αγροτικούς νομούς, καθώς έθιγε το ζήτημα της φέτας.

Η ΝΔ που υπολογίζει αρκετά στο συγκεκριμένο ακροατήριο, θέλοντας να αποκτήσει ξανά δεσμούς μετά από και περίοδο ταραχής θέλει να καταδείξει τώρα πως η κυβέρνηση με λάθη και παραλείψεις δεν κατάφερε να προστατέψει όπως θα έπρεπε τη φέτα.

Πέρα από το ζήτημα της φέτας στο Μοσχάτο επιχειρούν να αναδείξουν και τα προβλήματα με τη σύνταξη των δασικών χαρτών που θέτουν σε κίνδυνο την περιουσία και τις επιδοτήσεις ενός πολύ μεγάλου μέρους του αγροτικού κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ κατέθεσε τροπολογία στη βουλή για το θέμα, ενώ επέλεξε να ηγηθεί της πρωτοβουλίας αυτής ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας με δήλωσή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα