Σκηνικό ρήξης ή πίεση για νέα μέτρα

Σκηνικό ρήξης ή πίεση για νέα μέτρα

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 γιατί οδηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ¨ρελάνς¨ της ονομαστικής ψηφοφορίας, αλλά και πως ¨διαβάζουν¨ κυβερνητικοί αξιωματούχοι τις νέες κινήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σε θρίλερ εξελίσσεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τα δεδομένα να αλλάζουν τις τελευταίες ώρες.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, με τον οποίο συνομίλησε το NEWS 247, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τις νέες αξιώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια εξέλιξη. Η ίδια πηγή, πάντως δεν μπορούσε να εκτιμήσει αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπηρετεί ένα σχέδιο ρήξης ή απλώς πιέζει όσο πιο πολύ μπορεί λίγο πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η απάντηση μέσα από τη Βουλή

Το γεγονός, ωστόσο πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέλεξε για άλλη μια φορά να βάλει την υπογραφή του στην νέα κρίση που προκλήθηκε προξένησε αναστάτωση χθες στην κυβέρνηση, η οποία βρισκόταν μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Βρυξελλών.

Η απάντηση ήρθε δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με το που προσγειώθηκε στη Βελγική πρωτεύουσα ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος σχετικά με την πρόθεσή του  να διεξαχθεί σήμερα ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τα μέτρα που εξήγγειλε το βράδυ που επέστρεψε από το Ισραήλ.

Με αυτό τον τρόπο, με βάση και τις διαρροές που έκανε χθες το Μαξίμου κατηγορώντας τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι δρα ως 5η φάλαγγα εντός της χώρας, επιχειρεί να θέσει προ των ευθυνών της αξιωματική αντιπολίτευση με βάση την ψήφο που θα δώσει.

¨Η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή χαράσσει δύο εναλλακτικές στον κ. Μητσοτάκη: Ή να καταψηφίσει τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, δηλώνοντας με παρρησία την άποψή του. Αν, όμως, η ΝΔ αποφασίσει να κάνει κωλοτούμπα και ψηφίσει τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, να μην τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος από την κυβερνητική αυτή επιλογή¨, τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες βράδυ από την Ηρώδου Αττικού.

Η ονομαστική ψηφοφορία μπορεί να θεωρηθεί και ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ισχυροποιήσει τη θέση της έναντι των εταίρων, από τη στιγμή που οι ελαφρύνσεις προς τις ευπαθείς ομάδες ψηφιστούν από μια μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Για τον πρωθυπουργό ήταν πιο εύκολο να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση με την ΝΔ να έχει διαμηνύσει από την Τρίτη ότι θα ψηφίσει τα συγκεκριμένα μέτρα.

¨Η κυβέρνηση προχωράει κανονικά και θα νομοθετήσει την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ψηφίζεται στην Ολομέλεια και αμέσως μετά παίρνει το δρόμο για να εκδοθεί το ΦΕΚ. Είναι εφικτό να χορηγηθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου όπως έχει ανακοινωθεί¨, δήλωσε η Αφρόδιτη Θεοπεφτάτου στη Βουλή.

Την ίδια ώρα αυτός ο ελιγμός της ονομαστικής ψηφοφορίας ήταν και μια απάντηση προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι όλα λειτουργούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος έσπευσε χθες να υποστηρίξει την ελληνική πλευρά.

Αλαλούμ στην Ευρώπη

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν τη διχονγωμία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Γηραία Ήπειρο σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Ανησυχία υπάρχει για το γεγονός πως μια μόνο φράση από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών ήταν αρκετή χθες να προκαλέσει όχι μόνο αναστάτωση, αλλά και αναστολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τον ESM.  Εκτιμήσεις αναφέρουν πως ενδεχομένως όλα αυτό το κλίμα να λειτουργήσει ως ¨ξυπνητήρι¨ για την Ε.Ε ωστε να σταματήσει να έχει τον ρόλο του παρατηρητή και να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν όλη την ημέρα χθες ότι δεν υπάρχει θέμα απόρριψης των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεν προχώρησε σε καμία απόφαση που να είναι μη συμβατή με την συμφωνία και ξεκαθάριζαν πως θα δοθούν τους εταίρους όποιες διευκρινίσεις ζητηθούν.

Οι επαφές Τσίπρα

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την ημέρα του ¨τρώγοντας πρωινό¨ με τον Μάρτιν Σουλτς, ενώ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Μάρτιν Σούλτς και τον Μάρκ Ρούτε. Πιο αργά αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τετ α τετ με τον Φρανσουά Ολάντ. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητήσει όλα τα τελευταία δεδομένα που υπάρχουν στην πορεία της αξιολόγησης, τα ζητήματα αγκάθια, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά και θα επιχειρηματολογήσει για ποιον λόγο η β΄ αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερη σημασία αποκτά το ραντεβού που θα έχει αύριο στη 1.30 το μεσημέρι με την Άνγκελα Μέρκελ. Μετά τις νέες παρεμβάσεις του Βόλφγακνγκ Σόιμπλε εκτιμάται ότι η συνάντηση στην Καγκελαρία θα έχει έναν διερευνητικό χαρακτήρα για το πως βλέπει η κάθε πλευρά την πορεία της αξιολόγησης.

Στη σύναντηση αναμένεται να παρευρεθούν οι Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Γιώργος Κατρούγκαλος, αλλά και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και Τάκης Παυλόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα