Σκουρλέτης: Οι βαρόνοι της ΝΔ δε θέλουν να “σπάσει” η Β’ Αθήνας

Σκουρλέτης: Οι βαρόνοι της ΝΔ δε θέλουν να “σπάσει” η Β’ Αθήνας
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της Συμμετοχής - Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α. - Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ». Eurokinissi

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε δημοκρατική τομή την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διαφωνεί ο Κατσίκης για την κατάτμηση Β’ Αθηνών και την απλή αναλογική.

Σε αντιρρήσεις των «γαλάζιων βαρόνων» απέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης τις επιφυλάξεις που εκφράζει η ΝΔ στην κυβερνητική πρωτοβουλία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής.

«Υπάρχουν βαρονίες εντός του κόμματός σας;» διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στη ΝΔ και της καταλόγισε ουσιαστικά ότι δυσκολεύεται να στηρίξει τη ρύθμιση λόγω των αντιδράσεων των «βαρόνων» της Β’ Αθηνών. Ταυτόχρονα κάλεσε τη ΝΔ να μην επιχειρήσει να υπεκφύγει για το θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών (Β’ Αθήνας και Περιφέρεια Αττικής) συνδέοντάς το με την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο της κατοικίας τους. «Αυτή η στάση δίνει ευκαιρίες για αμαρτωλές σκέψεις και πρακτικές» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Σκουρλέτης παρέπεμψε, όμως, και στην κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα για την ψήφο των αποδήμων και προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα αποφανθεί για το ζήτημα εντός πενταμήνου. Περιέγραψε, μάλιστα, ως όψιμο το ενδιαφέρον της ΝΔ και της ΔΗ.ΣΥ για το θέμα. «Τόσα χρόνια ήσασταν κυβέρνηση και δεν φέρατε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού» είπε στη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ και αντέτεινε ότι την κυβέρνηση την «νοιάζει» το ζήτημα και γι’ αυτό κατέθεσε σχετική τροπολογία. Διευκρίνισε, πάντως, ότι το διάστημα των πέντε μηνών απαιτείται για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα συνταγματικά προβλήματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε ταυτόχρονα «κορυφαίο θέμα» την καθιέρωση της απλής αναλογικής που προβλέπει το σχέδιο Κλεισθένης Ι. «Συνιστά δημοκρατική τομή που θα γράψει ιστορία» ανέφερε και προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί και Κλεισθένης ΙΙ.

ΝΔ: Θέλουμε συνολική ρύθμιση για κατάτμηση περιφερειών – ψήφο αποδήμων

Στον αντίποδα η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι με την Μάκη Βορίδη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προωθεί το σύστημα της απλής αναλογικής για να περιορίσει τις απώλειές της στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Το κίνητρο σας είναι τα μικροκομματικά οφέλη, δεν υπάρχει τίποτα άλλο» κατήγγειλε. Ο κ. Βορίδης ζήτησε ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να φέρει συνολική ρύθμιση για την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών και την ψήφο των αποδήμων.

Κατά της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση τάχθηκε από την πλευρά της η Εύη Χριστοφιλοπούλου της ΔΗ.ΣΥ.

Κατσίκης: Λάθος η κατάτμηση της Β’ Αθηνών

Διαφωνίες εξέφρασε και ο  βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, ο οποίος εκλέγεται στην Περιφέρεια Αττικής που βάσει της σχετική τροπολογίας θα χωριστεί σε δύο περιφέρειες (Ανατολική και Δυτική Αττική). Ο κ. Κατσίκης μίλησε για λάθος επιλογή και ζήτησε να μην εφαρμοστεί το μέτρο από τις επόμενες εκλογές για να προετοιμαστούν οι υποψήφιοι. Επίσης, εκδήλωσε τη διαφωνία του και με την καθιέρωση απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα