Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης ζητά εκλογές για να τις “κάψει”

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης ζητά εκλογές για να τις “κάψει”
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου στην οδό Ηρώδου Αττικού Eurokinissi

"Ποιος φοβάται τις εκλογές;" αναρωτιούνται ρητορικά στην κυβέρνηση, καθώς θεωρούν ότι πίσω από την απόφαση Μητσοτάκη να επαναφέρει το αίτημα για άμεσες κάλπες, κρύβεται στην πραγματικότητα ανησυχία της Πειραιώς μήπως τελικά διενεργηθούν εθνικές εκλογές εφέτος το φθινόπωρο

Με προσοχή παρακολουθεί η κυβέρνηση τις τελευταίες κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας με αιχμή το αίτημά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσφυγή στις κάλπες τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τον Κ. Μητσοτάκη και την πρωτοβουλία του να ανασύρει για μία ακόμη φορά το αίτημα για κάλπες βλέπουν έντονη ανησυχία της Πειραιώς μήπως και τελικώς οι εκλογές διενεργηθούν το Φθινόπωρο του 2018.

Το σκεπτικό που αναπτύσσουν κυβερνητικά στελέχη ως εξής: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και το επιτελείο του διαπιστώνουν πως η χώρα θα βγει από τον Μνημόνιο τον Αύγουστο, δηλαδή χωρίς να υπάρξει κάποια παράταση και μάλιστα με καθαρή έξοδο, δηλαδή χωρίς να αναλάβει νέες δεσμεύσεις.

Αυτό σημαίνει –λένε- πως με βάση την ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός θα πάει λίγες ημέρες αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου στην ΔΕΘ για να κάνει μεγαλεπήβολες ανακοινώσεις και την απόσυρση μέτρων που επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό. Κάτι που επιτείνει ούτως ή άλλως η ρητορική της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες αφού τόσο κατά την διάρκεια των δηλώσεών του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και κατά τις χθεσινές κοινές δηλώσεις με τον Άνχελ Γκουρία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  προϊδέασε ότι γίνεται προσπάθεια να αφαιρεθούν μέτρα. Κάποια μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και θα ζητηθεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς να υπάρξει ελάφρυνσή τους,  κάτι που με σαφή τρόπο επιβεβαίωσε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο briefing των πολιτικών συντακτών λέγοντας ότι αυτή είναι η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, η ΝΔ πιστεύει ότι η αναβαθμισμένη αμερικανική παρουσία στην φετινή ΔΕΘ-όπου οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα- και η εκπροσώπησή τους από υψηλόβαθμούς αξιωματούχους, ακούγεται το όνομα του Μάικ Πενς, μπορεί να συνοδευτεί και από επενδυτικές ανακοινώσεις από την αμερικανική πλευρά.  Όλο αυτό το πλαίσιο, πιστεύουν οι ίδιοι παράγοντες δημιουργεί ένα σκηνικό αγωνίας για την αξιωματική αντιπολίτευση που θεωρεί πια ότι εάν όλα εξελιχθούν χωρίς ανατροπές μπορεί να διαμορφωθεί ένα ιδανικό περιβάλλον για να στηθούν κάλπες που θα ανακόψουν την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία. Και κυρίως την αυτοδυναμία της στις εκλογές.

Στην κυβέρνηση πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που ανάγκασε τον πρόεδρο της ΝΔ να επαναφέρει το αίτημα για εκλογές, κάποιοι μπαίνουν στον πειρασμό να συντηρούν σενάρια ακόμη και για εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο, ώστε να προκαλούν αποσταθεροποίηση στην Πειραιώς.

Την ίδια ώρα όμως επισήμως το Μαξίμου επαναλαμβάνει ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», δηλαδή στον προκαθορισμένο από το Σύνταγμα όριο της εξάντλησης της τετραετίας, δηλαδή το Φθινόπωρο του 2019. Σ΄αυτό το σενάριο επέμεινε χθες και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα