Στόλτενμπεργκ σε Ζάεφ: Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, η χώρα σας θα γίνει το 30ο μέλος

Στόλτενμπεργκ σε Ζάεφ: Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, η χώρα σας θα γίνει το 30ο μέλος
Δέυτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018. (EUROKINISSI/NATO) Eurokinissi

Ο γγ του ΝΑΤΟ επέδωσε την πρόσκληση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στον Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε τους Σκοπιανούς να πανηγυρίσουν στις 14 Ιουλίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις για την προσδωκώμενη ένταξη της χώρας, την οποία αποκάλεσε "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Την πρόσκληση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επέδωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ στον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Παραδίδω στον Πρωθυπουργό την απόφαση του ΝΑΤΟ να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία. Η συμφωνία με την Αθήνα απομάκρυνε το τελευταίο εμπόδιο που υπήρχε και ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ένταξη», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ήδη, ο στρατός της ΠΓΔΜ συμμετέχει σε αποστολές για την ειρήνη και την ασφάλεια στο Αφγανιστάν.

Σας συγχαίρω για το πολιτικό θάρρος. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και τα μέλη το επιβεβαιώσουν, η χώρα σας θα γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Θα κάθεστε στο τραπέζι εκφράζοντας την άποψής σας ισότιμα και θα έχετε δικαίωμα ψήφου. Είναι μια σημαντική, υπερήφανη μέρα για τη χώρα σας, την περιοχή και το ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο γ.γρ. του ΝΑΤΟ.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, ύστερα από δύο δεκαετίες προσπάθειας. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα για την σταθερότητα στην περιοχή. Η κυβέρνησή μας επέδειξε αποφασιστικότητα για την επίλυση των διαφορών με όλους τους γείτονες και θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ, όπως και τον Γενς Στόλτενμπεργκ», είπε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Μέσα σε χειροκροτήματα Σκοπιανών αξιωματούχων, ο Ζάεφ κάλεσε το λαό της χώρας του – την οποία αποκάλεσε Δημοκρατία της Μακεδονίας- να πανηγυρίσει στις 14 Ιουλίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα