Τα διεθνή ΜΜΕ “ζεσταίνουν” το κλίμα για το Σκοπιανό

Τα διεθνή ΜΜΕ “ζεσταίνουν” το κλίμα για το Σκοπιανό
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και η Σκοπιανή ομόλογός του Ραντμίλα Σεκερίνσκα AP

Στη συνάντηση του αμερικανικού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις και της Σκοπιανής ομολόγου του στάθηκε ο διεθνής Τύπος

“Κινητικότητα” καταγράφεται στον διεθνή Τύπο σχετικά με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό και τις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Στη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας Τζίμ Μάτις με τη  Ραντμίλα Σεκερίνσκα, αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας της πΓΔΜ, στο Πεντάγωνο αναφέρεται το δημοσίευμα του Euractiv με πηγές από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Μάτις επαίνεσε τις προσπάθειες της πΓΔΜ με στόχο την επίλυση την μακρόχρονης διαμάχης με την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα η χώρα σύντομα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Επιδοκιμάζουμε τη δουλειά σας με την Ελλάδα προς επίλυση του ζητήματος και ελπίζω ότι σύντομα θα αποφέρει καρπούς» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός στο πλαίσιο της συνάντησης και συμπλήρωσε: «Δεν θα θέλαμε να δούμε να σας σταματάνε στο κατώφλι του ΝΑΤΟ».

Η Σκοπιανή πολιτικός ευχαρίστησε τον Μάτις και ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ στην υποψηφιότητα της χώρας για προσχώρηση στις τάξεις του ΝΑΤΟ. «Αποδείξαμε ότι είμαστε ένας αφοσιωμένος και αξιόπιστος εταίρος και σκοπεύουμε να είμαστε και τέτοιος σύμμαχος ως μέλος της συμμαχίας».

«Η εν λόγω διαμάχη χρονολογείται από το 1991, όταν τα Σκόπια ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους μετά την κατάρρευση της κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας» υπενθυμίζεται. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν σημειώσει πρόοδο, αφ’ ότου η πΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει την ονομασία του αεροδρομίου της πρωτεύουσας από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων», σε μία κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα. Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη χώρα με την Ελλάδα επίσης μετονομάστηκε και είναι πλέον ο «Αυτοκινητόδρομος φιλίας» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Τέλος, αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει αρκετές πιθανές ονομασίες για την πΓΔΜ, με το Άνω Μακεδονία να ακούγεται πιο συχνά.

Το Agence Europe αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ερωτηθείσα σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό, η εκπρόσωπος Μάγια Κοτσιγιαντσιτς, τόνισε προχθές τα εξής: «Υπήρξαμε πολύ ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά στις θέσεις μας για την ανάγκη διατήρησης καλών γειτονικών σχέσεων και συνέχισης της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος και έχουμε χαιρετίσει τα βήματα που κατατείνουν προς αυτό, στηρίζοντας την όλη διαδικασία».

Κληθείσα δε να σχολιάσει την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, η εκπρόσωπος δήλωσε: «Πράγματι υπάρχει μια ευνοϊκή διεθνής συγκυρία (‘momentum’) που πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά φυσικά χρειάζεται επίσης οι διαπραγματεύσεις να προστατευτούν προκειμένου να φτάσουν σε αποτελέσματα. Για μια ακόμα φορά, πρέπει να ειπωθεί ότι η ευνοϊκή συγκυρία υπάρχει, αλλά φυσικά εναπόκειται στους διαπραγματευτές να προχωρήσουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη στήριξη -πάντοτε-της Επιτροπής».

 Ο δε επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς έκρινε επίσης σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι «ο Πρόεδρος Juncker κατέστησε σαφές ότι  σε καμία  περίπτωση η Επιτροπή δεν είπε ότι θέλει να αναλάβει (υπό τη δικαιοδοσία της) τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κάλεσε τους δύο Πρωθυπουργούς να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα