Τι αναφέρει για το Σκοπιανό η διακήρυξη της Συνόδου της Σόφιας

Τι αναφέρει για το Σκοπιανό η διακήρυξη της Συνόδου της Σόφιας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην σύνοδο της ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που γίνεται στην Σόφια της Βουλγαρίας, Πέμπτη 17 Μαϊου 2018 (EUROKINISSI/ flickr EU2018 BGBulgarian Bresidency/Oleg Popov) Eurokinissi

Στο κοινό κείμενο των ηγετών ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων γίνεται έμμεση αναφορά στην επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. Η ΕΕ δηλώνει ότι στηρίζει τη δέσμευση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας

Δύο σημεία της Διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα: Η αναφορά στη συνεργασία στο μεταναστευτικό και η αναφορά στο Σκοπιανό και ειδικότερα στην “εξεύρεση και την εφαρμογή οριστικών, ολοκληρωμένων και δεσμευτικών λύσεων για τις διμερείς διαφορές τους που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, και την αφιέρωση πρόσθετων προσπαθειών για συμφιλίωση” .

Πιο αναλυτικά η Διακήρυξη αναφέρει: “Η ΕΕ στηρίζει τη δέσμευση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, της περιφερειακής σταθερότητας και της αμοιβαίας συνεργασίας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την εξεύρεση και την εφαρμογή οριστικών, ολοκληρωμένων και δεσμευτικών λύσεων για τις διμερείς διαφορές τους που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, και την αφιέρωση πρόσθετων προσπαθειών για συμφιλίωση’.

Αναφέρει επίσης: “Η ΕΕ και οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, που απαιτούν συντονισμένες δράσεις, μεμονωμένες και συλλογικές. Με συνεργασία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις. Η συνεργασία μας για την αναχαίτιση παράνομων μεταναστευτικών ροών έχει αποδείξει την αξία της και θα αναπτυχθεί περαιτέρω.”

Σημειωτέον πάντως ότι η Διακύρυξη δεν χρησιμοποιεί τον όρο “ιδιότητα μέλους” για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα