Το παιχνίδι με την ψήφο εμπιστοσύνης

Το παιχνίδι με την ψήφο εμπιστοσύνης
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 και λοιπές διατάξεις». Πέμπτη 14/6/2018. (Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Μετωπική επίθεση με την Νέα Δημοκρατία στη Βουλή και στην συζήτηση επί της πρότασης μομφής σχεδιάζει η κυβέρνηση προϊδεάζοντας ότι θα μιλήσει με ονόματα και διευθύνσεις. Γιατί το Μαξίμου δεν επέλεξε την ψήφο εμπιστοσύνης

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να γενίκευσε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την συνολική της πολιτική, και όχι αποκλειστικά για το Σκοπιανό, όμως το Μαξίμου προτίθεται να βομβαρδίσει την ολομέλεια της Βουλής με έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα που καταδεικνύουν πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν κάνει απίστευτες υποχωρήσεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση ήλπιζε πως το Μαξίμου θα μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και όταν διαπίστωσε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση άλλαξε το περιεχόμενο της για να αποτρέψει βουλευτές άλλων κομμάτων από το να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η Νέα Δημοκρατία προτίμησε να συσπειρώσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες γύρω από την κυβέρνηση καθώς η πρόταση μομφής δεν αφορούσε το “αγκάθι” του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. Κι αυτό επιλέγοντας να αποτρέψει ενδεχόμενη στήριξη των βουλευτών του Ποταμιού στην κυβέρνηση -ακόμη και με ένα παρών- με την γενίκευση της αμφισβήτησης στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι η ΝΔ δεν ήθελε να ρισκάρει περιορίζοντας το περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας στο Σκοπιανό να μειώσει τον αριθμό των “ναι” στην ψηφοφορία γνωρίζοντας ότι οι βουλευτές του Ποταμιού δεν αντιτίθενται στην Συμφωνία.

Έτσι, λένε στο Μαξίμου, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να “ακυρώσει” ένα πιθανό “ναι” στην μομφή του Δημήτρη Καμμένου καθώς έχει δηλώσει ότι θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την συμφωνία, από το να στείλει ενισχύσεις στην κυβέρνηση μέσω της στάσης του Ποταμιού.

Με αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση είχε αποφασίσει ήδη από την Τετάρτη να μην γυρίσει την συζήτηση σε πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Επιπλέον θεωρούσε πως η πρόκληση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σήμαινε μεταξύ άλλων αμφιβολία και της ίδιας της κυβέρνησης για το εάν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το Βόρεια Μακεδονία.

Πάντως πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι κατά το υπόλοιπο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ οι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσουν σε αποκαλύψεις αναφορικά με υποχωρήσεις που έγιναν στο παρελθόν ακόμη και από στελέχη της ΝΔ γύρω από το Σκοπιανό.

Στο κάδρο της επίθεσης του Μαξίμου προς την αξιωματική αντιπολίτευση μπαίνει ο Αντώνης Σαμαράς, κάτι που έγινε σαφές απ’ όσα είπε χθες στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας ασκώντας σφοδρή κριτική στον πρώην πρωθυπουργό και λέγοντας ότι είναι ο πραγματικός αρχηγός της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα