Το παρασκήνιο της έμμεσης παρέμβασης Καραμανλή για το Σκοπιανό

Το παρασκήνιο της έμμεσης παρέμβασης Καραμανλή για το Σκοπιανό
Ο Κώστας Καραμανλής Eurokinissi

Ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε μέσω του γραφείου του στη συζήτηση, παραπέμποντας στην ομιλία Μπακογιάννη για το Βουκουρέστι. Οι αντιδράσεις και το παρασκήνιο που προηγήθηκε. Τα ομαδικά καραμανλικά πυρά

Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το Σκοπιανό συζητήθηκε έντονα χθες, καίτοι ήταν έμμεση, καθώς το Βουκουρέστι θεωρείται από πολλούς ως ένα κομβικό σημείο στην εθνική γραμμή για τη διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Καραμανλής εξαρχής από την ανακοίνωση της συμφωνίας σχεδίαζε να παρέμβει στη συζήτηση, καθώς θεωρούσε ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό παραβιάζει τα κεκτημένα του Βουκουρεστίου. Ωστόσο καθυστέρησε να λάβει την απόφαση του και επέλεξε τελικά να τοποθετηθεί δια του γραφείου του και όχι με ανακοίνωση, παραπέμποντας στην ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, υπουργού Εξωτερικών το 2008, στη Βουλή την Παρασκευή.

Σε απάντηση ερώτησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Σκοπιανό, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επισήμαναν ειδικότερα ότι: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Ρόλο στο χρόνο και τον τρόπο της έμμεσης παρέμβασης Καραμανλή φαινεται πως έπαιξε και το γεγονός ότι άρχισε να διαρρέεται η πρόθεση του από άλλες… γαλάζιες πλευρές, σε μία άσκηση έμμεσης πίεσης, και μάλιστα με αναφορές σε γραπτή δήλωση ή δήλωση on camera και όχι σε παρέμβαση μέσω πηγών. Η άσκηση πίεσης μάλλον ενόχλησε την Παναγή Κυριακού και έτσι την Παρασκευή οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν είχε λάβει τις αποφάσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός από την αποχώρηση του από την ηγεσία της ΝΔ το 2009 έχει παρέμβει με τηλεοπτική του δήλωση δύο φορές: Πριν το δημοψήφισμα του 2015 και προσερχόμενος στο συνέδριο της ΝΔ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο κ.Καραμανλής όπως προαναφέρθηκε ήταν αποφασισμένος με κάποιο τρόπο να παρέμβει, καθώς όχι μόνο θεωρούσε ότι η συμφωνία δεν κάλυπτε τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης του 2008, αλλά είχε ενοχληθεί και από την προσπάθεια όπως εκτιμούσε του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ ως συνέχεια και αποκορύφωμα του Βουκουρεστίου.

Την Παρασκευή έλαβε τις αποφάσεις του για τον τρόπο της παρέμβασης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αν και δεν υπήρξε επικοινωνία με την κ.Μπακογιάννη πριν την ομιλία της, από καραμανλικής πλευράς σημείωσαν την παρέμβαση της και αποφάσισαν να την αξιοποιήσουν για να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι επέλεξε να παρέμβει παραπέμποντας στην ομιλία Μπακογιάννη, η οποία περιείχε αιχμές και κατά του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 είχε ταχθεί κατά της σύνθετης ονομασίας και είχε χαρακτηρίσει τη διαπραγμάτευση του 2008 “μπλόφα”. Αλλά και κατά του Αντώνη Σαμαρά.

Σημειωτέον επίσης ότι ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, βουλευτής Σερρών, Κώστας Καραμανλής μίλησε χθες στη Βουλή και εξέφρασε ευθέως και με σκληρή γλώσσα αντιρρήσεις στη συμφωνία για το Σκοπιανό τονίζοντας ότι έρχεται σε απόλυτη αντίιθεση με το Βουκουρέστι.

Ενδεχομένως ο έμμεσος τρόπος παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού επελέγη εν μέρει και για να μην σχολιαστεί το “άδειασμα” στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποιος βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών (ιδίως σαμαρικών, αλλά όχι μόνον) στη ΝΔ για τη στάση του απέναντι στη συμφωνία.

Πάντως ο πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής, ο μόνος εν ζωή από τα αδέρφια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σε δήλωση του στην Καθημερινή εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στη συμφωνία και τόνισε ότι όλοι μηδενός εξαιρουμένου οφείλουν να αντιδράσουν, σπεύδοντας πάντως να προσθέσει… καραμανλικά ότι σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα