Τσίπρας: Περνάμε από τον δικομματισμό στο διπολισμό

Τσίπρας: Περνάμε από τον δικομματισμό στο διπολισμό

Kαταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ότι έγινε συμπλήρωμα της Δεξιάς και μίλησε για "χρονοντούλαπο" της Ιστορίας. Επίθεση σε Μητσοτάκη για Σκλαβούνη και Siemens (Vids)

Τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάβαση σε ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα αφήνει στο παρελθόν τον άγονο δικομματισμό με στόχο τη δημιουργία ενός διπολικού συστήματος συνεργασιών Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς διατύπωσε ξεκάθαρα για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση της απλής αναλογικής στη Βουλή.

«Ήρθε η ώρα να περάσουμε από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος σε έναν γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας» είπε ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας ότι η ψήφιση της απλής αναλογικής αλλά και οι αλλαγές που αναμένεται να προωθηθούν μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης κατατείνει σε αυτό τον στόχο. Ενέταξε μάλιστα σε αυτό τον στόχο και το ΠΑΣΟΚ στο οποίο απεύθυνε νέα πρόσκληση για συνεννόηση. Άσκησε, μάλιστα, σκληρή κριτική στην Φώφη Γεννηματά για την απόφαση της να καταψηφίσει την απλή αναλογική αλλάζοντας στάση. «Γιατί αρνείστε το δώρο; Προτιμάτε το ρόλο του συμπληρώματος της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη;» είπε και προειδοποίησε ότι ο εκλογικός λαός θα βάλει το ΠΑΣΟΚ στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική στιγμή τη σημερινή ψήφιση της απλής αναλογικής και μίλησε για τομή στην εξέλιξη του πολιτικού συστήματος και του τόπου. Περιέγραψε, μάλιστα, την απλή αναλογική ως το πρώτο βήμα για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Τσίπρας συνδύασε όμως την ψήφιση της απλής αναλογικής με την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης και μίλησε για την εισαγωγή νέων θεσμών. «Η βιώσιμη έξοδος από την κρίση δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Δεν θα φύγουμε, η διαπλοκή δεν θα γλιτώσει

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, και η αναφορά του πρωθυπουργού στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών τον οποίο συνδύασε με την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ κατά της απλής αναλογικής αλλά και με το επίμονο αίτημα της ΝΔ για εκλογές. «Ίσως ένα μέρος της ακραίας συμπεριφοράς σας να οφείλεται στη μεγάλη νευρικότητα που δείχνουν αυτές οι μέρες οι κύκλοι που σας πιέζουν να ζητάτε εκλογές» είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει  μετατραπεί σε κόμμα διαμαρτυρίες «για χάρη αυτών που θέλουν να εκπέμπουν δίχως άδειες». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η διαπλοκή «εκπνέει με δηλητηριώδεις πρωτοσέλιδους τίτλους». «Η κορυφαία πρωτοβουλία της κυβέρνησης για νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα γίνει πράξη παρά τις αντιδράσεις σας» τόνισε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε, όμως, και προσωπική επίθεση στον κ. Μητσοτάκη κάνοντας αναφορά σε παρεμβάσεις της δικαιοσύνης στις υποθέσεις της SIEMENS. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον κ. Σκλαβούνη της ΝΔ που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη. «Μετά τον Παπασταύρου άλλος ένας στενός σας συνεργάτης ελέγχεται για φοροδιαφυγή» είπε στον κ. Μητσοτάκη. Καταλόγισε, μάλιστα, στον κ. Μητσοτάκη ότι ομνύει στις μεταρρυθμίσεις αλλά δεν προχωρά σε αυτές. «Η μόνη μεταρρύθμιση που ξέρετε να κάνετε είναι να απολύετε» είπε εξαπολύοντας επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Του καταλόγισε, μάλιστα, ότι ταυτίζει την «άμεση δημοκρατία με τον λαϊκισμό». «Πρόκειται για φόβο απέναντι στην κρίση του λαού» είπε. «Κανείς δεν λέει ότι η λαϊκή κρίση είναι πάντοτε αλάθητη αλλά ποτέ δεν υπήρξε η αίσθηση ότι με λιγότερη δημοκρατία θα μπορούσαμε να βγούμε από τα αδιέξοδα» είπε.

Στηλιτεύοντας μάλιστα την αντίδραση της ΝΔ στην ψήφο στα 17 ο πρωθυπουργός απεκάλυψε, μάλιστα, ότι στο παρελθόν η Ντόρα Μπακογιάννη είχε καταθέσει πρόταση για ψήφο στα 16 την οποία στήριξε και ο γαλάζιος πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ Κ. Κυρανάκης. «Στην Ευρώπη κάνετε τους προοδευτικούς, εδώ παραείστε συντηρητικοί» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα