Ξανθός: Η δημόσια υγεία δεν προσφέρεται για συνδικαλιστική αντιπαράθεση

Ξανθός: Η δημόσια υγεία δεν προσφέρεται για συνδικαλιστική αντιπαράθεση

Τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ αντικρούει ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

“Η δημόσια υγεία, η προστασία των πολιτών είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για συνδικαλιστική και πολιτική αντιπαράθεση” δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναφερόμενος στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για για εμφάνιση χολέρας στο νοσοκομείο ‘Έλενα’.

“Η ΠΟΕΔΗΝ είναι μια ανυπόληπτη γραφειοκρατία που χάνει εξουσία και κάνει χυδαίες επιθέσεις” είπε και πρόσθεσε ότι “προσβάλει το προσωπικό στο χώρο της υγείας”. «Άλλο κριτική για ολιγωρία ή λάθη της κυβέρνησης και άλλο η γενικότερη απαξίωση και τα ευφάνταστα σενάρια” σημείωσε.

Για το ΚΕΕΛΠΝΟ, είπε πως όλοι γνωρίζουν ότι ήταν πηγή σκανδάλων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει ευθύνες, αλλά συγχρόνως θα το καταργήσει και στη θέση του θα δημιουργηθεί ένας νέος φορέας, που θα παίζει ουσιαστικό ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Αναφερόμενος στην φαρμακευτική κάνναβη, είπε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Δικαιοσύνης, έλυσαν το θέμα και πλέον σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη μπορούν να είναι στο φαρμακείο.

Πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ήδη σε χρήση στα φαρμακεία, ενώ θα δίνονται με συνταγή γιατρού για διάφορες παθήσεις και μέσα από το κρατικό μονοπώλιο.

Τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ωστόσο, σημείωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες, μπορούν να απευθυνθούν στον ΕΟΦ.

 

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι με τη δημόσια υγεία και ας την κατηγορούν για κρατικίστικες αντιλήψεις. “Εμείς δεν θα γίνουμε διαιτητές είπε και σημείωσε ότι υπάρχει ιδεολογική διαφορά με τη ΝΔ, η οποία θεωρεί ότι πρέπει το κράτος να αγοράζει υπηρεσίες από τους ιδιώτες.

Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας

Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ευδιάκριτα βήματα, παρά τη μνημονιακές δεσμεύσεις και αυτό γίνεται κατανοητό από τον κόσμο. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το πρώτο βήμα είναι η καθολική κάλυψη του πληθυσμού.

Πλέον έχουν όλοι πρόσβαση στην υγεία

“Αλλάξαμε το πλαίσιο” σημείωσε και τόνισε ότι πλέον έχουν όλοι πρόσβαση στην υγεία ενώ δια γράψαμε 28 εκατ. Ευρώ από πολίτες που τους ζητήθηκε να πληρώσουν για παροχές.

Το δεύτερο βήμα είπε ο υπουργός είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 5,1% και ανέφερε το πρόγραμμα «Φίλος» που αφορά στους πρόσφυγες.

Το τρίτο βήμα της κυβέρνησης είναι η ηθικοποίηση είπε ο κ. Ξανθός. Σε ένα σύστημα που υπήρχε συναλλαγή και διαφθορά, φτιάξαμε μηχανισμούς ελέγχου και δικλίδες ασφαλείας σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι γίνεται και μια σειρά μεταρρυθμίσεων όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και το φάρμακο.

Για το φάρμακο είπε ότι δημιουργείται φορέας αξιοποίησης ώστε να ελέγχονται φάρμακα και τιμές.

Όπως τόνισε, υπήρχε περίοδος ασυδοσίας και στη συνέχεια πήγαμε στο άλλο. “Εμείς τα αλλάζουμε, δίνουμε έμφαση στην αξιολόγηση του φαρμάκου.”

Για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, είπε ότι είναι ο πυρήνας κάθε σοβαρού κράτους, κάθε σοβαρής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Υπογράμμισε ότι ο οικογενειακός γιατρός, εξετάζει, παρακολουθεί τον ασθενή, φροντίζει τα τσεκ-απ και τον εμβολιασμό.

Για τα κοινωνικά ιατρεία είπε ότι αυτοοργανώθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις διαπαιδαγώγησαν υγειονομικούς.

Τέλος, όπως  τόνισε , σήμερα όλοι έχουν πρόσβαση στην υγεία, ενώ στα χρόνια της κρίσης, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα