Νέλσον Μαντέλα ή Madiba, Tata, Rolihlahla…

default image

Ένα πρόσωπο, πολλά ονόματα. Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν "ο γιος της Αφρικής", "πατέρας του Έθνους". Η πορεία, το ψυχικό σθένος, το ήθος, η αυτοθυσία και οι αγώνες του ένωσαν όλον τον κόσμο, μέσα σε μία αγκαλιά... τη δική του.

Ο Νέλσον Μαντέλα, ο ηγέτης που εξάλειψε τις ανισότητες, γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 και πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, έχοντας διανύσει μία ζωή πηγή έμπνευσης για κάθε γενιά. Δικηγόρος, πολέμιος του Απαρτχάιντ, κυνηγήθηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για 27 χρόνια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Νέλσον Μαντέλα δεν υπαναχώρησε από την πίστη του στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της ειρήνης και της διαρκούς μάθησης και παρά τις τρομερές προκλήσεις που δέχθηκε, ποτέ δεν “απάντησε” στον ρατσισμό με ρατσισμό. Έζησε με και για το όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, όπου όλοι οι άνθρωποι θα είναι ίσοι και θα έχουν ίσες ευκαιρίες.

Ήταν ο πρώτος μαύρος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ν. Αφρικής, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης.

Κάθε χρόνο, στις 18 Ιουλίου, ημέρα των γενεθλίων του, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα. Καθιερώθηκε το 2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να τιμηθεί η “προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης”, για την οποία αγωνίστηκε.

Νέλσον, ο μικρός “μπελάς” που έγινε “πατέρας του Έθνους”

Συχνά, ο Νέλσον Μαντέλα αποκαλείτο με διάφορα ονόματα, καθένα από τα οποία είχε τη δική του, ιδιαίτερη σημασία και όποιος αναφερόταν σε εκείνον με κάποιο από αυτά, έπρεπε να γνωρίσει τι σημαίνει.

Rolihlahla: Το όνομα που έλαβε μόλις γεννήθηκε. Βάσει της isiXhosa, της τοπικής διαλέκτου της περιοχής όπου γεννήθηκε, σημαίνει “τραβώντας ένα κλαδί από το δέντρο”, αλλά κυριολεκτικά σημαίνει “μπελάς”. Ο πατέρας του επέλεξε αυτό το όνομα.

Nelson: Αυτό το όνομα του δόθηκε την πρώτη μέρα, που πήγε στο σχολείο, από τη δασκάλα του, Miss Mdingane. Συνηθιζόταν την εποχή εκείνη, να δίνονται στα παιδιά που φοιτούσαν στο σχολείο βρετανικά ονόματα, κυρίως γιατί οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να προφέρουν τα αφρικανικά ονόματα. Δεν είναι σαφές, γιατί η Miss Mdingane επέλεξε αυτό συγκεκριμένα.

Madiba: Το όνομα της φυλής, στην οποία ανήκε ο Μαντέλα. Το όνομα της φυλής θεωρείται πιο σημαντικό από το επώνυμο ενός προσώπου, καθώς αναφέρεται στον πρόγονο, από τον οποίο κατάγεται. Mabiba ήταν το όνομα του αρχηγού της φυλής Thembu, που ηγείτο στο Τράνκσεϊ, τον 18ο αιώνα. Θεωρείται ιδιαίτερα ευγενής, εκείνος που το φέρει.

Tata: Στη διάλεκτο isiXhosa σημαίνει “πατέρας” και είναι ίσως το πιο κοινό όνομα, που χρησιμοποιούσαν οι Νοτιοαφρικανοί, ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν αναφέρονταν στον Νέλσον Μαντέλα.

Khulu: Σημαίνει “σπουδαίος”, “μεγάλος”. Στη διάλεκτο ixiXhosa σημαίνει και “παππούς”.

Dalibhunga: Αυτό το όνομα δόθηκε στον Μαντέλα, όταν ήταν 16 ετών, οπότε και έζησε την παραδοσιακή ιεροτελεστία για το πέρασμα στον ανδρισμό. Σημαίνει “δημιουργός του συμβουλίου” ή “εκείνος που συγκαλεί τον διάλογο”. Η αναφορά στον Μαντέλα με αυτό το όνομα συνοδευόταν με ένα επιφώνημα.

Βίντεο αφιέρωμα στον “γιο της Αφρικής”, Νέλσον Μαντέλα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα