Συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών κοντά στα Ίμια για την άσκηση “Εφές”

Συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών κοντά στα Ίμια για την άσκηση “Εφές”
Πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού AP

Μεγάλος αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων έχει συγκεντρωθεί στο λιμάνι του Μπόντρουμ (Αλικαρνασός) ακριβώς απέναντι από τα Ίμια. Αιτία η μεγαλύτερη τακτική άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η άσκηση “Εφές”, που θα αρχίσει στις 7 Μαϊου, είναι η αιτία συγκέντρωσης ισχυρών δυνάμεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή των Ιμίων, εδώ και αρκετές ημέρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως ετήσια άσκηση του τουρκικού στόλου, με αποτέλεσμα η προετοιμασία να έχει ξεκινήσει εβδομάδες νωρίτερα.

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία συγκεντρώνονται και παραμένουν αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Μπόντρουμ (Αλικαρνασός), ενώ δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποια οργανωμένη κίνησή τους προς το Αιγαίο.

Στο Πεντάγωνο παρακολουθούν στενά την συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων, την οποία συνδέουν με την συγκεκριμένη άσκηση, ωστόσο παραμένουν σε ετοιμότητα και αναλύουν διαρκώς τα δεδομένα, υπό το φως και της έντασης που έχει προκληθεί με διαδοχικές κινήσεις της Τουρκίας από τις αρχές του 2018.

Παράλληλα, αξιιολογούν τις αντιδράσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε συνδυασμό με τις δηλώσεις αξιωματούχων, που κορυφώνονται σήμερα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μέσω της οποίας διεκδικείται η κυριότητα των Ιμίων, υπό το φως του ηχηρού μηνύματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικύς, οι οποίοι κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα