Δημοκρατική εγρήγορση απέναντι σε ακροδεξιές και φασιστικές αντιλήψεις

Δημοκρατική εγρήγορση απέναντι σε ακροδεξιές και φασιστικές αντιλήψεις
Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής (7/10/2020) SOOC

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης γράφει στο NEWS 24/7 για την ακροδεξιά και τον φασισμό στην Ελλάδα που επιμένουν στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και την ανάγκη δημοκρατικής εγρήγορσης για την αντιμετώπισή τους

Ένα χρόνο αφού η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση, οι φασιστικές επιθέσεις ταγμάτων εφόδου (Σταυρούπολή, Εύοσμος, Ηράκλειο κτλ) μας υπενθυμίζουν ότι η μάχη με το φασισμό δεν έχει τέλος. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έβαλε τέλος στην παρουσία της ως κόμμα, αλλά αιρετοί με ναζιστικές και φασιστικές ιδέες έχουν εκλεγεί σε δημοτικά συμβούλια και συνεχίζουν τη ρητορική του μίσους.

Η ακροδεξιά στην Ελλάδα ήταν πάντα παρούσα και κατά καιρούς βρίσκει την ευκαιρία να συσπειρωθεί εκμεταλλευόμενη οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Η περίοδος της οικονομικής κρίσης και η “προσφυγική κρίση” είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στην έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7, υπάρχει ένα 8% περίπου που δηλώνει ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν είναι θετικό γεγονός. Αυτό είναι περίπου το ποσοστό των ανθρώπων που σε έρευνες εμφανίζεται να έχει αντιλήψεις και απόψεις όπως αυτές που εξέφραζε η Χρυσή Αυγή. Η ίδια έρευνα άλλωστε το επιβεβαιώνει με την ερώτηση για το εάν οι ερωτηθέντες θα ψήφιζαν ένα τέτοιο κόμμα με το ναι/μάλλον ναι, να συγκεντρώνει 7% και αντίστοιχα με την ερώτηση για τον φασιστικό της χαρακτήρα με ένα ποσοστό 7,6% να απαντούν αρνητικά.

Στην ίδια έρευνα φαίνεται ότι για αρκετούς η Χρυσή Αυγή ήταν ένα κόμμα με πατριωτικά χαρακτηριστικά (17%) και δεν ήταν εθνικιστικό (23%).

Σε αυτά τα ποσοστά “κρύβεται”, όπως προκύπτει από την έρευνα η ακροδεξιά και ο φασισμός στην Ελλάδα, με ένα σκληρό πυρήνα γύρω στο 7%, το οποίο η Χρυσή Αυγή δεν ξεπέρασε εκλογικά. Και μπορούμε να υποθέσουμε ότι η ακροδεξιά βρίσκεται κάπου στο 15% αλλά δεν εκφράζεται εκλογικά με τον ίδιο τρόπο.

Το γεγονός ότι πάνω από 10% πιστεύουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση είναι λυπηρό ειδικά από τη στιγμή που έχουμε τη δικαστική απόφαση και θα πρέπει να δούμε πως και εάν θα εξελιχθεί αυτό το ποσοστό.

Το ποσοστό που συγκεντρώνουν ακροδεξιές και φασιστικές αντιλήψεις δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά δεν είναι και μικρό και για αυτό η δημοκρατική εγρήγορση είναι απαραίτητη και από την πλευρά της κοινωνίας και από την πλευρά της Πολιτείας και των θεσμών της.

Οι τελευταίες επιθέσεις μας το υπενθυμίζουν με οδυνηρό τρόπο.

*Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα