Έρευνα 20/20: Το 87% των Ελληνων ικανοποιημένο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Έρευνα 20/20: Το 87% των Ελληνων ικανοποιημένο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής
Στιγμιότυπο από την κατάθεση του Μιχαλολιάκου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη, ως αρχηγός της οργάνωσης AP

Χαρά και ανακούφιση προκάλεσε στην πλειονότητα των Ελλήνων η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7. Τι πιστεύουν για τις ποινές.

Με ικανοποίηση υποδέχτηκε η πλειονότητα των Ελλήνων την απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, όπως καταδεικνύει η έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News24/7, καθώς σε τεράστιο ποστοστό, οι πολίτες συμφωνούν με τον χαρακτηρισμό αυτό.

Μετά από 4,5 χρόνια δίκης, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων την περασμένη Τετάρτη, που καταδικάζει τα ηγετικά και κατώτερα στελέχη της ΧΑ για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μπορεί να προκάλεσε θετικά αισθήματα στους πολίτες, οι αντίστοιχες αντιδράσεις όμως στο άκουσμα των ποινών είναι αισθητά πιο περιορισμένες.

Συγκεκριμένα, ως “ικανοποιητική” και “μάλλον ικανοποιητική” κρίνει την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση ένα συντριπτικό 87%, ενώ το 9% δηλώνει μη ικανοποιημένο από την δικαστική απόφαση.

Άλλωστε, το 85% θεωρεί πως το ναζιστικό μόρφωμα είχε χαρακτήρα εγκληματικής οργάνωσης, με ένα 10% να θεωρεί πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Χαρά και ανακούφιση τα κυρίαρχα αισθήματα

Θετικά συναισθήματα στην πλειοψηφία των πολιτών προκάλεσε η απόφαση για την καταδίκη των μελών της ναζιστικής οργάνωσης. Με το άκουσμα της απόφασης, “Χαρά” αισθάνθηκε το 29,2% και “Ανακούφιση” το 47,7%, ενώ αδιάφορο απέναντι στην απόφαση στέκεται ένα 15,7%.

Στον αντίποδα, “Στεναχώρια” δήλωσε ότι αισθάνθηκε το 1,8% και “Αγανάκτηση” το 2,5%, ενώ ένα 3,1% απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά.

Διχογνωμία για τις ποινές

Τα πολύ υψηλά ποσοστά που καταγράφουν τα θετικά συναισθήματα στο άκουσμα της απόφασης και ο χαρακτηρισμός της ως “ικανοποιητική”, δεν αντανακλώνται στις ποινές, καθώς μόνο το 46% τις θεωρεί “Δίκαιες”, ενώ ως “Επιεικείς” τις κρίνει το 38%.

“Αυστηρές”κρίνει τις ποινές το 8%, ενώ σε 8% επίσης, ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που δεν απάντησαν σε αυτή την ερώτηση.

Θετικότερη η στάση προς την Δικαιοσύνη

Ερωτηθέντες για την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη, σχεδόν ένας στους δύο (49%) δηλώνει πως δεν έχει αλλάξει κάτι, όμως στο 42% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι η εμπιστοσύνη τους απέναντι στη Δικαιοσύνη έχει ενισχυθεί.

Αντίθετα, εκείνοι που δηλώνουν πως μειώθηκε η εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Δικαιοσύνη ανέρχεται σε 7%, με το 2% να μην απαντά στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα