Βίντεο ντοκουμέντο: Ο ισραηλινός βομβαρισμός στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Διαβάζεται σε 5'
Βίντεο ντοκουμέντο: Ο ισραηλινός βομβαρισμός στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει το χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν στο Ιράν.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με τα αποτελέσματα των επιθέσεων στις πυρηνικές εγκατραστάσεις του Ισφαχάν στο Ιράν.

Μια πρώτη επίθεση στο Ισφαχάν στις 13 Ιουνίου κατέστρεψε αρκετά κρίσιμα τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών μετατροπής ουρανίου και των εργαστηρίων, σύμφωνα με τους IDF.

Προσθέτουν μάλιστα ότι οι επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν ως στόχο να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι το Ισραήλ στοχοθέτησε την πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, όμως δεν υπήρξε διαρροή επικίνδυνων υλικών. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε κτίριο στην πόλη Κομ και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει σκοτωθεί ένας 16χρονος ενώ δύο άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

Λίγο μετά τις 2:30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), οι ισραηλινές δυνάμεις προειδοποίησαν για μια ομοβροντία πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε τμήματα του κεντρικού Ισραήλ, περιλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, καθώς και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αναχαιτίσεις ήταν ορατές στον ουρανό πάνω από το Τελ Αβίβ, με εκρήξεις να ακούγονται σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή καθώς τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είχαν τεθεί σε λειτουργία.

Σειρήνες ήχησαν επίσης στο νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσε η ισραηλινή οργάνωση άμεσης βοήθειας Magen David Adom. Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως το Ιράν εκτόξευσε πέντε βαλλιστικούς πυραύλους και ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις για πλήγματα από τους πυραύλους αυτούς.

Η υπηρεσία άμεσης βοήθειας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που δείχνουν μια φωτιά στη στέγη ενός πολυώροφου κτιρίου κατοικιών στο κεντρικό Ισραήλ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η φωτιά προκλήθηκε από θραύσματα πυραύλου που αναχαιτίσθηκε.

Εξοντώθηκε διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης

Την ίδια ώρα, τα εκατέρωθεν χτυπήματα μεταξύ Ιράν και Ισραήλ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, σε έναν πόλεμο που μετρά ήδη οκτώ ημέρες διεξαγωγής, αλλά και εκατοντάδες θύματα.

Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί που έδωσαν στη δημοσιότητα τα ιρανικά ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για τουλάχιστον 430 νεκρούς και 3.500 τραυματίες από την έναρξη των πολεμικών πληγμάτων.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ότι σκότωσαν ανώτατο στέλεχος της δύναμης Κουντς που προμήθευε όπλα σε οργανώσεις.

Πρόκειται για τον Μπεχνάμ Σαχριγιαρί, ανώτατο στέλεχος της Δύναμης Κουντς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ο οποίος, σύμφωνα πάντα με ανακοίνωση των IDF, σκοτώθηκε σε νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη δυτική περιοχή του Ιράν.

Ο Σαχριγιαρί ήταν επικεφαλής της Μονάδας 190 της Δύναμης Κουντς, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μυστική μεταφορά οπλισμού προς τις πληρεξούσιες δυνάμεις του Ιράν, με έμφαση κυρίως στη Χεζμπολάχ.

Με τη σχετική ανακοίνωση, οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα και βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται η στιγμή της εξόντωσής του, σε σημείο περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα από το Ισραήλ, ενώ ταξίδευε στο δυτικό Ιράν.

Χωρίς ενδείξεις προόδου στη Γενεύη

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι θα χρειαστεί έως δύο εβδομάδες για να αποφασίσει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μπουν στη σύγκρουση στο πλευρό του Ισραήλ, χρόνος αρκετός «για να δούμε αν οι άνθρωποι θα έρθουν στα συγκαλά τους», δήλωσε.

Ο Τραμπ είπε πως δεν είναι πιθανό να πιέσει το Ισράηλ να περιορίσει τα αεροπορικά πλήγματά του ώστε να επιτρέψει να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.

«Πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο να κάνω αυτή τη στιγμή αυτό το αίτημα. Αν κάποιος κερδίζει, είναι λίγο πιο δύσκολο να το κάνει απ’ ό,τι αν κάποιος χάνει, όμως είμαστε έτοιμοι, πρόθυμοι και ικανοί και μιλάμε με το Ιράν και θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε.

Οι συνομιλίες της Γενεύης δεν έδωσαν σημάδια προόδου και ο Τραμπ δήλωσε πως αμφιβάλλει ότι οι διαπραγματευτές θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός.

«Το Ιράν δεν θέλει να μιλήσει στην Ευρώπη. Θέλουν να μιλήσουν σ’ εμάς. Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να βοηθήσει σ’ αυτό», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον είπε χθες, Παρασκευή, στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις της «μέχρι να διαλυθεί η πυρηνική απειλή του Ιράν». Ο ιρανός απεσταλμένος στον ΟΗΕ Αμρί Σαεΐντ Ιραβανί κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση και δήλωσε πως την Τεχεράνη ανησυχούν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Ανώτερος ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συζητήσει περιορισμούς στον εμπλουτισμό ουρανίου, όμως θα απορίψει οποιαδηπότε πρόταση το εμποδίζει πλήρως να εμπλουτίσει ουράνιο, «ιδιαιτέρως τώρα, υπό τις επιθέσεις του Ισραήλ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα