Φάμελλος: Περιθωριακή και επικίνδυνη η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης
Διαβάζεται σε 3'
Να προχωρήσει άμεσα η αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Ελλάδα ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
- 16 Οκτωβρίου 2025 13:28
Εξωτερική πολιτική περιθωρίου καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στην Βουλή. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι απούσα από ουσιαστικές παρεμβάσεις, δεν διαθέτει στρατηγική στα ελληνοτουρκικά ενώ τήρησε στάση στήριξης του Νετανιάχου στη Μέση Ανατολή.
Ασκώντας συνολική κριτική στην εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η Ελλάδα είναι στο περιθώριο, όχι στο κέντρο των εξελίξεων όπως επαίρεται η κυβέρνηση, εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Και αυτό συμβαίνει όλη την 6ετία, με σοβαρές ευθύνες όλης της κυβέρνησης και μάλιστα σε μια διεθνή συγκυρία τόσο σύνθετη και ραγδαία εξελισσόμενη. Με νέους συσχετισμούς δυνάμεων, νέες συμμαχίες, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, την Μέση Ανατολή σε αναβρασμό αι την Ελλάδα απούσα από παντού». Ενδεικτικά ανέφερε ότι «θριαμβολογείτε γιατί πήρατε πρόσκληση να είστε το ντεκόρ στη συνάντηση στο Σαρμ ελ Σέιχ και ότι … καταφέρατε να σφίξετε το χέρι του Τραμπ; Αποτυπώνει άριστα την εξωτερική πολιτική σας: επικοινωνία και όχι ουσία».
Ειδικά για τη στάση της κυβέρνησης στο Παλαιστινιακό ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: « Η αναγνώριση της γενοκτονίας δεν έχει να κάνει με τόσο πόσο βαριά φαίνεται σε εσάς η λέξη. Αλλά με τους όρους τους διεθνούς δικαίου. Εσείς επειδή στηρίζετε τον Νετανιάχου, εκθέτοντας τη χώρα, δεν έχετε προχωρήσει στην αναγνώριση της Παλαιστίνης, παρότι υπάρχει η απόφαση της Βουλής από το 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Παρότι το έκαναν η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και σειρά άλλων δυτικών κρατών. Εδώ φτάσαμε στο σημείο τα ακροδεξιά στελέχη της κυβέρνησής σας να υποστηρίζουν τις ισραηλινές δυνάμεις που συνέλαβαν ειρηνικούς ακτιβιστές της ειρήνης».
Σημείωσε ότι «δεν περιμέναμε, δυστυχώς, κάτι διαφορετικό από μια κυβέρνηση που αποτελεί έναν από τους πιο πιστούς συμμάχους του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Νετανιάχου».
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε πως «στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν έχετε στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος, αλλά κινήστε μεταξύ επανάπαυσης στη Διακήρυξη των Αθηνών και πλήρους αδράνειας». Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «δεν υπάρχει πλέον στρατηγική για προσφυγή στη Χάγη με Τουρκία. Ενώ οι κ.κ. Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης είχαν ανεβάσει δημόσια τον πήχη, καλλιεργώντας την προοπτική συνυποσχετικού για τη Χάγη “σε 4 μήνες”. Ούτε προχωρήσατε σε οριοθέτηση με όμορες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ούτε και σε αξιοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων είτε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είτε για το casus belli που το κάνατε επικοινωνιακή καραμέλα αλλά δεν πήρατε καμία πρωτοβουλία για αυτό».
Συνολικά επισήμανε ότι αυτές «οι επιλογές δίνουν συγχωροχάρτι στην Τουρκία για την παρουσία της στη διεθνή σκηνή. Σήμερα επιχειρείτε να βαφτίσετε τις ήττες – νίκες. Όμως οι ήττες αυτές δεν είναι δικές σας. Είναι της πατρίδας μας και αυτό καθιστά την εξωτερική σας πολιτική άκρως επικίνδυνη». Εκτίμησε επίσης ότι «στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις παρατηρούμε ανησυχητικές εξελίξεις. Μετά την υποτονική παρουσία μας στη σύνοδο του ΟΗΕ Ο Πρόεδρος Τραμπ δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει μέχρι και στην πώληση F-35 στην Τουρκία και την συμπεριλαμβάνει σε όλους τους σχεδιασμούς ασφαλείας στην περιοχή».