Γάζα: Ο Τραμπ δικαιολογεί την επίθεση του Ισραήλ – “Δεν κινδυνεύει η εκεχειρία”
Διαβάζεται σε 2'
“Τίποτα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνηθείσα εκεχειρία”, διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγες ώρες μετά το νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα.
- 29 Οκτωβρίου 2025 06:46
Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει, παρά τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, εν πτήσει από την Ιαπωνία προς τη Νότια Κορέα, ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο Air Force One ανέφερε ότι «τίποτα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο» τη συμφωνηθείσα εκεχειρία.
Μάλιστα δικαιολόγησε τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη Χαμάς.
“Σκότωσαν έναν ισραηλινό στρατιώτη, επομένως οι Ισραηλινοί αντεπιτέθηκαν ως όφειλαν“, είπε ενώ απείλησε τη Χαμάς με αφανισμό «εάν δεν συμμορφωθεί».
Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με τις αρχές του παλαιστινιακού θύλακα, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους.
Παράλληλα, ενώ το Ισραήλ βομβάρδιζε τη Γάζα, η Χαμάς δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία εκεχειρίας. Ο Σουχάιλ αλ-Χίντι, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Γάζα, είπε ότι η οργάνωση αντιμετωπίζει «σημαντικές δυσκολίες» κατά την ανάκτηση των σορών των Ισραηλινών αιχμαλώτων και επανέλαβε τα αιτήματά της για τη διάθεση εξοπλισμού που θα βοηθήσει στη διαδικασία.
«Το Ισραήλ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είμαστε δεσμευμένοι στη συμφωνία και να σταματήσει να μας κατηγορεί ψευδώς για παραβίασή της», δήλωσε στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι η Χαμάς ζήτησε την είσοδο ομάδων έρευνας στις “κόκκινες ζώνες” για τον εντοπισμό των σορών, κάτι που απορρίφθηκε.