Η μνήμη χαραγμένη στο ξύλο:Τα χαρακτικά του Τάσσου στα Καλάβρυτα

Διαβάζεται σε 4'
Η μνήμη χαραγμένη στο ξύλο:Τα χαρακτικά του Τάσσου στα Καλάβρυτα

Τα χαρακτικά του Τάσσου ταξιδεύουν στα μαρτυρικά Καλάβρυτα στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Μνήμης για τα 82 Χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.

 

Τα Καλάβρυτα, μια πόλη που φέρει ακόμη και σήμερα ανεξίτηλα τα σημάδια του Ολοκαυτώματος του 1943, υποδέχονται μια έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο χαράκτη Α. Τάσσο, ο οποίος με το έργο του κατάφερε να αποτυπώσει την ανθρώπινη αντοχή, την αντίσταση και τη θυσία σε μια εποχή απανθρωπιάς.

Τα έργα του να εξακολουθούν να επιβάλλονται και στη σημερινή εποχή με τον επίκαιρο χαρακτήρα, την εκφραστική πληρότητα, τη συγκίνηση, την αλήθεια και τη δύναμη των μηνυμάτων τους, διαχρονικών και πανανθρώπινων.

Η έκθεση «Α. Τάσσος. Η Τέχνη και η Ιστορία, ο Λαός και το Βίωμα» εστιάζει στην προσωπική ματιά του σπουδαίου χαράκτη στις δύσκολες εποχές της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου και τιμά τα 82 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, προσφέροντας ένα ταξίδι στην τέχνη και την ιστορία που διαρκεί πέρα από το χρόνο.

Α. Τάσσος, Επιτύμβιο για την Μαρία Κ., 1968, ξυλογραφία, 106 x 32 εκ.,Συλλογή Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος
Α. Τάσσος, Επιτύμβιο για την Μαρία Κ., 1968, ξυλογραφία, 106 x 32 εκ., Συλλογή Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος

Με εκκίνηση την τέμπερα “13 Δεκέμβρη 1943. Η σφαγή των Καλαβρύτων” (1985), η έκθεση παρουσιάζει μια αναδρομή στο έργο του Α. Τάσσου από τη δεκαετία του 1930 έως και τη δεκαετία του 1980.

Η πρωτοτυπία της είναι ότι για πρώτη φορά σε μια έκθεση παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός από ξύλινες μήτρες των πιο αντιπροσωπευτικών έργων του. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι αξίες, τα σύμβολα, οι μορφές και τα θέματα των συνθέσεων του Α. Τάσσου αντικατοπτρίζουν στον μέγιστο βαθμό το ολοκαύτωμα της πόλης των Καλαβρύτων από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οι συνθέσεις του μιλάνε για τον άνθρωπο στις συμπληγάδες της ιστορίας, υπερασπίζονται τη ζωή σ’ έναν βίαιο και απάνθρωπο κόσμο, διατηρούν και μεταφέρουν τη μνήμη, ακέραιη και ζωντανή, στις επόμενες γενιές, μιλούν για την αντίσταση και τη θυσία.

Α. Τάσσος, Αύριο θα κάμει ξαστεριά, 1973, ξυλογραφία, 111 x 52 εκ., ΣυλλογήΕταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος
Α. Τάσσος, Αύριο θα κάμει ξαστεριά, 1973, ξυλογραφία, 111 x 52 εκ., Συλλογή Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος

Ποιος ήταν ο Τάσσος

O Α. Τάσσος (Λευκοχώρα Μεσσηνίας, 1914-Αθήνα, 1985) ήδη από τη δεκαετία του 1940, κυριάρχησε στον χώρο της χαρακτικής, ξεκινώντας μια πορεία που τον ανέδειξε σε μια από τις πιο σημαντικές μορφές της νεοελληνικής τέχνης. Ο Α. Τάσσος υπηρέτησε την τέχνη του με εξαντλητική έρευνα και συνέπεια, τιμιότητα και πίστη – παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς για τους νεότερους χαράκτες.

Η καλλιτεχνική του διαδρομή επηρεάστηκε άμεσα από τη ρευστή και θυελλώδη ελληνική πραγματικότητα: δικτατορία της 4ης Αυγούστου, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος, δικτατορία των συνταγματαρχών. Από τα πρώτα σπουδαστικά του έργα έως τις εμβληματικές συνθέσεις των χρόνων 1967-1974, ο άνθρωπος και η μοίρα του ήταν η μόνιμη θεματική επιλογή του. Οι μορφές του, μνημειακές και επιβλητικές, μέσα από την εκρηκτική αντίθεση του μαύρου-άσπρου δεν εκκινούσαν μόνο από ένα βαθύ αίσθημα, μια ειλικρινή κοινωνική ευαισθησία ή μια στέρεη και αταλάντευτη ιδεολογική τοποθέτηση αλλά και από τη δυναμική προσωπικότητα ενός ατόμου που προέτασσε και υπερασπιζόταν την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια. Οι χαράξεις του στο ξύλο αποτυπώνουν το δράμα και το μεγαλείο της ζωής, εξάρουν την εργασία και τον αγώνα.

Την έκθεση συνοδεύει έκδοση με τα έργα του χαράκτη και κείμενα του ιστορικού της τέχνης Γιάννη Μπόλη, της προέδρου της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος Ειρήνης Οράτη και της αρχαιολόγου και ιστορικού της τέχνης Ευγενίας Ίσκου.

Την έκθεση που οργανώνεται από τον Δήμο Καλαβρύτων σε συνεργασία με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος , θα εγκαινιάσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2025 και ώρα 12.15 στο Πέτρινο κτίριο στη Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων.

Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης
Συν-επιμέλεια, Συντονισμός: Ευγενία Ίσκου
Διάρκεια έκθεσης:
13 Δεκεμβρίου 2025 – 31 Μαρτίου 2026
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινές 09:00 – 13:30
Σάββατο- Κυριακή 10:00 – 14:00

 

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα