Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι δράστες “εκπαιδεύτηκαν” στην Αυστραλία
Διαβάζεται σε 3'
Οι δράστες της αιματηρής επίθεσης στο Σίδνεϊ είχαν κάνει επανειλημμένα “αναγνώριση” στο σημείο του μακελειού. Τι αναφέρουν οι Αρχές.
- 22 Δεκεμβρίου 2025 08:44
Η αστυνομία θεωρεί ότι οι δυο δράστες της επίθεσης στην παραλία Μπόνταϊ στο Σίδνεϊ εκπαιδεύτηκαν στην Αυστραλία, προτού διαπράξουν το αιματηρό επεισόδειο της 14ης Δεκεμβρίου, που κόστισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, σύμφωνα με δικόγραφα που αποκαλύφθηκαν σήμερα, Δευτέρα (22/12).
Κατά τη δικογραφία, βρέθηκε βίντεο σε κινητό τηλέφωνο, στο οποίο οι Σατζίντ και Ναβίντ Ακράμ, ο πατέρας κι ο γιος που προχώρησαν στην επίθεση, παρουσιάζονται καθισμένοι μπροστά σε λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους, απαγγέλλουν χωρίς του Κορανίου και κατακεραυνώνουν τους «σιωνιστές».
Οι δυο άνδρες είχαν κάνει «αναγνώριση» επανειλημμένα στην παραλία μερικές ημέρες πριν από το μακελειό.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, κάλεσε σήμερα να υπάρξει υποστήριξη από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, ώστε να θεσπιστεί νομοθεσία που θα προβλέπει επιβαρυντικές περιστάσεις για «τον λόγο μίσους» και άλλα μέτρα για το ζήτημα.
«Δεν θα αφήσουμε τους τρομοκράτες που εμπνέονται από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να νικήσουν. Δεν θα τους αφήσουμε να διχάσουν την κοινωνία μας και θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία μαζί», είπε ο κ. Αλμπανέζι σε δημοσιογράφους.
Ο πρωθυπουργός των Εργατικών χαρακτήρισε την επίθεση στην Μπόνταϊ «τρομοκρατική αντισημιτική ενέργεια» διαπραχθείσα από άνδρες εμπνεόμενους από την «ιδεολογία του μίσους» και με κίνητρο την «ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους».
Σε όχημα καταχωρισμένο στο όνομα του γιου κοντά στην παραλία βρέθηκαν δυο λάβαρα του ΙΚ και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, ανέφερε η αστυνομία μετά την επίθεση.
Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας στο Σίδνεϊ είναι η πρωτεύουσα, παρουσίασε ήδη σήμερα αυτές που χαρακτήρισε τις «πιο αυστηρές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τα πυροβόλα όπλα σε όλη τη χώρα».
Ο αριθμός των όπλων που θα επιτρέπεται να έχει στην κατοχή του κάθε κάτοικός της θα μειωθεί στα 4. Πάντως προβλέπονται εξαιρέσεις, ιδίως για τους αγρότες στην πελώρια χώρα, που θα έχουν δικαίωμα να έχουν στην κατοχή τους ως και δέκα.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης που τραυματίστηκε, ο Ναβίντ (γιος), μετήχθη από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν σε φυλακή ενώ ο Σατζίντ (πατέρας), σκοτώθηκε επιτόπου.
Συγγνώμη από τον Πρωθυπουργό στην εβραϊκή κοινότητα
Ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι ζήτησε σήμερα συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα της χώρας για την αντισημιτική επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ.
«Έχω συναίσθηση του βάρους της ευθύνης για τις θηριωδίες που διαπράττονται ενώ είμαι πρωθυπουργός» και «θλίβομαι για αυτό που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα και το έθνος μας στο σύνολό του», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Εργατικών, που αποδοκιμάστηκε με γιουχαΐσματα χθες, κατά τη διάρκεια της τελετής και της τήρησης ενός λεπτού σιγής σε εθνική κλίμακα για τα θύματα στο Σίδνεϊ, μια εβδομάδα μετά την επίθεση.