Η πρόταση που ο Σι δεν περίμενε να ακούσει από τον Τραμπ
Διαβάζεται σε 4'
Μια ασυνήθιστη πρόταση προς τον Σι Τζινπίνγκ φέρεται να έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ.
- 28 Σεπτεμβρίου 2026 07:32
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε την επικείμενη πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν απέναντι στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, υποβαθμίζοντας τη σημασία της ως μία ακόμη από τις πολλές πωλήσεις οπλικών συστημάτων που πραγματοποιεί η Ουάσιγκτον σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στην Κίνα, ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να ρωτήσει τον Σι εάν ενδιαφέρεται και ο ίδιος να αγοράσει αμερικανικά όπλα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ντέιβιντ Περντού δήλωσε χθες, Κυριακή (27/9), ότι ο Τραμπ είχε θέσει στον Σι το ενδεχόμενο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κίνα, τη βασική γεωπολιτική αντίπαλο των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ασυνήθιστη πρόταση, η οποία, εφόσον ποτέ υλοποιούνταν, θα ανέτρεπε δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Κίνα και την Ταϊβάν και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην έκθεση αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας σε έναν πιθανό αντίπαλο.
Ο Περντού, μιλώντας στην εκπομπή της Σάνον Μπριμ στο Fox News Sunday, λίγες ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Σι στην Ουάσιγκτον έπειτα από πρόσκληση του Τραμπ, δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς έγινε η συγκεκριμένη πρόταση.
Η Μπριμ αναφέρθηκε στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί βουλευτές για τις καθυστερήσεις στην παράδοση πακέτων βοήθειας και οπλικών συστημάτων προς την Ταϊβάν, την αυτοδιοικούμενη δημοκρατία που επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στην απειλή μιας κινεζικής εισβολής.
Ρώτησε, μάλιστα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζουν τη στήριξή τους προς την Ταϊβάν προκειμένου να κατευνάσουν τον Κινέζο πρόεδρο, ο οποίος επισκέφθηκε τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.
Ο Περντού απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ είναι «τόσο αποφασιστικός απέναντι στο ζήτημα της Ταϊβάν όσο οποιοσδήποτε έχω δει» και σημείωσε ότι έχει εγκρίνει σημαντικές πωλήσεις όπλων προς το νησί.
Πρόσθεσε επίσης ότι ο Τραμπ και ο Σι εξακολουθούν να συζητούν για μελλοντικές αμερικανικές πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν.
«Ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να λέει: “Πουλάμε όπλα και σε άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”», είπε ο Περντού. «Μάλιστα, κάποια στιγμή ρώτησε τον πρόεδρο Σι αν θα ήθελε να αγοράσει κι εκείνος».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχρεούνται βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας να παρέχουν στην Ταϊβάν τα μέσα που χρειάζεται για την άμυνά της. Παρότι η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει επίσημα την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος, αποτελεί τον ισχυρότερο ανεπίσημο υποστηρικτή της και τον σημαντικότερο προμηθευτή οπλικών συστημάτων της.
Την ίδια ώρα, διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν διατηρήσει σκόπιμα ασαφή τη θέση τους ως προς το εάν οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν σε άμεση στρατιωτική επέμβαση για την υπεράσπιση της Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής.
Η Κίνα έχει επανειλημμένα πιέσει την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων προς την Ταϊβάν. Το ζήτημα είχε τεθεί με ιδιαίτερη ένταση και κατά την προηγούμενη σύνοδο κορυφής Τραμπ–Σι, τον περασμένο Μάιο στο Πεκίνο.
Μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναστείλει την πώληση ενός πακέτου οπλικών συστημάτων ύψους 14 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο που είχε προγραμματιστεί μέχρι τότε, ενώ ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τις πωλήσεις όπλων προς την Ταϊβάν «ένα πολύ καλό διαπραγματευτικό χαρτί» στις σχέσεις με την Κίνα.
Κατά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, ο Σι πίεσε τον Τραμπ να ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.