Ανδρέας Λοβέρδος: Ο πολέμιος της “προοδευτικής διακυβέρνησης”

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο πολέμιος της “προοδευτικής διακυβέρνησης”
Ο βουλευτής, υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο υποψήφιος εκείνος που κατά πολλούς "κλείνει το μάτι" περισσότερο προς τη Νέα Δημοκρατία, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της παράταξης δια της πιθανής συνύπαρξής της σε μια επόμενη κυβέρνηση.

Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί επιλογή “κοινής αποδοχής” στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Πρόκειται για τον υποψήφιο που έχει δώσει με σαφήνεια το πολιτικό του στίγμα στον προεκλογικό αγώνα: Ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για κυβερνητική σύμπραξη μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τις δηλώσεις το Ανδρέα Λοβέρδου η Νέα Δημοκρατία είναι ο “ιδεολογικός” αντίπαλος του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ο “υπαρξιακός”. Μάλιστα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα δεν είναι ένα προοδευτικό κόμμα. Είναι ένα κόμμα βαθιά λαϊκίστικο και οπορτουνιστικό”. Την συνολική εικόνα της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου και την πολιτική πρόταση που πρεσβεύει ολοκλήρωσε μια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του: Στις 11 Νοεμβρίου επέλεξε να “σπάσει” την πολιτική γραμμή του ΚΙΝ.ΑΛ και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον ποινικό κώδικα, παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, είχε επιλέξει να ψηφίσει “παρών”. Η διαφοροποίησή του οδήγησε πολλούς να μιλήσουν για “ηγετική εμφάνιση” άλλους όμως για μία συμβολική κίνηση στήριξης της Νέας Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους υποψήφιους που επικρίνουν σήμερα την επιλογή της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση Σαμαρά την τριετία 2012 – 2015. Την αποτιμά ως απόδειξη του ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί “δύναμη ευθύνης” αν και θεωρεί ότι ο πολιτικός χώρος πλήρωσε το τίμημα.

Παρά το γεγονός ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έγινε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά το 2000, ήταν από τους πρώτους που έθεσε θέμα επαναφοράς της ονομασίας “ΠΑΣΟΚ” όπως και της επιστροφής των συμβόλων του κόμματος, όπως καθορίστηκαν από την ίδρυσή του. Ενδεικτικά δηλώνει ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές θα απευθυνθεί δημόσια ως “πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ” και όχι του Κινήματος Αλλαγής.

Όσον αφορά τα εσωκομματικά θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του χώρου είναι η ύπαρξη και η λειτουργία μηχανισμών, εκτιμώντας ότι εκεί πρέπει να εστιαστούν οι αλλαγές. Προκρίνει επίσης την χρήση των νέων τεχνολογιών ως αρωγό στην προσπάθεια ενίσχυσης της εσωκομματικής δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων έχει υποστηρίξει ότι για οποιαδήποτε σημαντική απόφαση καλείται να λάβει το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να διεξάγεται με ηλεκτρονικό τρόπο δημοψήφισμα ανάμεσα στα μέλη του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι από τους υποψήφιους που έχουν ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα. Έτσι ώστε κριτήριο για το αν θα επιλεγούν να μην αποτελούν μόνον οι διακηρύξεις τους, αλλά και η πολιτική πρακτική. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος της υπουργικής του θητείας διανύθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η πρώτη του υπουργοποίηση έγινε το 2000 από τον Κώστα Σημίτη, αφού στην κυβέρνηση του διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών. Στην συνέχεια ήταν υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ενώ έγινε υπουργός Υγείας τόσο στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου όσο και του Λουκά Παπαδήμου. Στην κυβέρνηση Σαμαρά ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν υπουργός Παιδείας.

Κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος, συνδέθηκε με την υπόθεση της σύλληψης των οροθετικών γυναικών. Από μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου όπως και οργανώσεων για τα ατομικά δικαιώματα, μεταξύ αυτών και του Συνηγόρου του Πολίτη, επικρίθηκε. Ιδίως για την δημοσίευση των φωτογραφιών τους. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε την ευθύνη για την συγκεκριμένη υπόθεση υποστηρίζοντας ότι η δημοσίευση αποφασίστηκε από την αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα