Ανδρέας Λοβέρδος στο NEWS 24/7: Η “προοδευτική διακυβέρνηση” είναι μια ψευδής πρόταση

Ανδρέας Λοβέρδος στο NEWS 24/7: Η “προοδευτική διακυβέρνηση” είναι μια ψευδής πρόταση
Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλά στο NEWS 24/7 για το μέλλον του ΚΙΝ.ΑΛ, τα σενάρια συνεργασιών αλλά και την θετική ψήφο που έδωσε στο νομοσχέδιο για τον ποινικό κώδικα "σπάζοντας" την κομματική γραμμή.

Τις βασικές αρχές του πολιτικού σχεδίου του ώστε το Κίνημα Αλλαγής να γίνει πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος της πολιτικής ζωής παραθέτει ο Ανδρέας Λοβέρδος στην συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7.

O υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ συνεχίζει να θεωρεί ύποπτα τα σενάρια περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» ενώ παράλληλα τονίζει ότι δεν είναι πολιτικός του «ναι μεν αλλά».

Όπως έχετε δηλώσει, εφόσον είστε εσείς ο επόμενος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, στόχος σας θα είναι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποια θα είναι η καθοριστική αλλαγή που θα επέλθει στον πολιτικό λόγο του ΚΙΝ.ΑΛ και την τακτική του, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Θα δώσουμε τη μάχη της κοινωνίας απέναντι στους κομματικούς μηχανισμούς. Τη μάχη για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ και όχι για το μικρό ΚΙΝΑΛ των εσωτερικών ισορροπιών και του κομματικού σωλήνα. ΠΑΣΟΚ για τους πολλούς και όχι ΚΙΝΑΛ για τους λίγους, αυτό είναι το σύνθημά μου. Οι εκλογές της 5 Δεκεμβρίου είναι μια μάχη μεγάλης συμμετοχής που σημαίνει τσάκισμα των κομματικών μηχανισμών. Την ίδια στιγμή είναι μια μάχη για την αλλαγή. Όχι όμως για την αλλαγή ως ρετρό σύνθημα αλλά ως ανάγκη αλήθειας. Γιατί η αλλαγή μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο όταν λέμε την αλήθεια. Αυτή την ειλικρίνεια έχω κάνει δικό μου πρόταγμα: Οι κομματικοί μηχανισμοί δυναστεύουν τα κόμματα και κρατούν την Ελλάδα πίσω. Στις 5 Δεκεμβρίου, λοιπόν, γκρεμίζουμε τους κομματικούς μηχανισμούς. Επιστρέφουμε το ΠΑΣΟΚ εκεί όπου ανήκει, στα μέλη του, στον Λαό. Και διεκδικούμε τη θέση του πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες δεν χωράμε στο κουστούμι του κομπάρσου. Είμαστε πρωταγωνιστές. Δεν μιμούμαστε άλλους, αποτελούμε εμείς τα παραδείγματα που οι άλλοι ακολουθούν και, όπως έλεγε και ο Βίλι Μπραντ, ιδρύουμε κόμματα για να κυβερνούμε.

Παρά τις όποιες προσδοκίες, υφίσταται η πιθανότητα το Κίνημα Αλλαγής στο άμεσο μέλλον και με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, το κόμμα σας να κληθεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο. Η εικόνα αντιπαλότητας που φαίνεται να έχετε με τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείτε ότι θα είναι ανασταλτικός παράγοντας σε κάτι τέτοιο, εφόσον είστε εσείς πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ;

Να ξεκαθαρίσουμε μία και καλή τις συζητήσεις και τα σενάρια συνεργασιών: Σενάριο συντηρητικής διακυβέρνησης δεν θέτει ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε κανείς από εμάς τους έξι υποψηφίους. Ο πρωθυπουργός μιλά απροκάλυπτα για αυτοδυναμία και δεύτερες εκλογές. Από την άλλη, το ύποπτο σενάριο που διακινούν κάποιοι για «προοδευτική διακυβέρνηση» είναι μια ψευδής πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα δεν είναι ένα προοδευτικό κόμμα. Είναι ένα κόμμα βαθιά λαϊκίστικο και οπορτουνιστικό, χωρίς σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς. Το απέδειξε με το πώς ανέβηκε στην εξουσία αλλά και με τη διακυβέρνησή του. Η εκλογή μου, αν οι πολίτες με προτιμήσουν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα δώσει τέλος σε αυτά τα δήθεν διλήμματα και το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης, ο φραγμός στη συντήρηση και τον λαϊκισμό.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος Eurokinissi

 

Σε δημόσιες δηλώσεις σας, έχετε αποδώσει στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ την φημολογία περί του ότι «φλερτάρετε» πολιτικά με την Νέα Δημοκρατία. Η πρωτοβουλία σας να υπερψηφίσετε «επί της αρχής» το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον νέο ποινικό κώδικα ενώ το κόμμα σας ψήφισε «παρών» δεν θεωρείτε ότι ενισχύει αυτή την εικόνα;

Η στάση μου ήταν ξεκάθαρη. Ως πολιτικός, ως νομικός, αλλά και ως πολίτης δεν θα μπορούσα να κρυφτώ πίσω από κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς. Το «παρών» θα ήταν μια δήλωση εσκεμμένης απουσίας από όσα η κοινωνία και οι πολίτες ζητούσαν να ρυθμιστούν. Εκείνα για τα οποία η Φώφη Γεννηματά είχε κατηγορήσει – και ορθά – την κυβέρνηση ότι χρονοτριβούσε και άφηνε στον αέρα. Τονίζω σε κάθε ευκαιρία ότι εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Και η γλώσσα αυτή δεν είναι η γλώσσα του «ναι μεν αλλά», είναι ξεκάθαρη και ευθεία, κατανοητή από όλους και όλες. Και είμαι συνεπής σε ό,τι λέω. Το κόμμα μας χρειάζεται αλλαγές πολιτικής σε ό,τι αφορά στην προστασία του πολίτη. Το λέω στην πολιτική μου διακήρυξη, το λέω στις ομιλίες μου. Όταν ο λαός σου ζητάει προστασία, ζητάει προστασία κατά κυριολεξία, όχι στα λόγια. Όχι μετά από έγκλημα να βγαίνουνε στις τηλεοράσεις και να κλαίμε. Κροκοδείλια είναι τα δάκρυα αν δεν εννοούμε αυτά που λέμε.

Έχετε δηλώσει περήφανος που συμμετείχατε στην κυβέρνηση Σαμάρα. Συνυποψήφιοί σας όμως έχουν πει δημόσια ότι η συγκυβέρνηση αυτή ζημίωσε πολιτικά τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση του ΚΙΝ.ΑΛ. Ποιο είναι επ’ αυτού το σχόλιό σας.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντοτε δύναμη ευθύνης και αυτό το αποδείξαμε στην πράξη στα χρόνια που η πατρίδα και οι πολίτες απειλούνταν από τη χρεωκοπία. Αναλάβαμε το βάρος και πληρώσαμε το τίμημα, βλέποντας μεν το πολιτικό κόστος αλλά αδιαφορώντας γι’ αυτό. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Στηρίξαμε το συμφέρον της κοινωνίας και της πατρίδας. Κρατήσαμε τη χώρα όρθια χωρίς να κρυφτούμε πίσω από δικαιολογίες ώστε να επιβιώσουμε στα ερείπια της κοινωνίας. Τώρα ανασυντασσόμαστε, κοιτάζοντας μπροστά με το ΠΑΣΟΚ του 21 αιώνα για να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, όχι για να σχολιάζουμε το παρελθόν.

Είστε από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, που θέσατε θέμα επαναφοράς του ονόματος του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του στην προεκλογική για το ΚΙΝ.ΑΛ περίοδο. Όταν το προτείνατε είχατε στο «πίσω μέρος του μυαλού» το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη ή το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου;

Προμετωπίδα μου – και όχι στο πίσω μέρος του μυαλού μου – είχα το ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία διαίρεση. Το ΠΑΣΟΚ που έφερε την αλλαγή στην Ελλάδα, αποκαθιστώντας ως ισότιμους Έλληνες τους πολίτες, γίναμε το κόμμα των μη προνομιούχων. Το ΠΑΣΟΚ που την εκσυγχρόνισε και την έβαλε στον πυρήνα της Ευρώπης μαζί με την Κύπρο. Και φυσικά το ΠΑΣΟΚ που την κράτησε όρθια απέναντι στη χρεωκοπία, μόνο του χωρίς να φυγομαχήσει, χωρίς να κρυφτεί πίσω από ανέξοδους μαξιμαλισμούς και βολικούς λαϊκισμούς, χωρίς να επενδύσει στην πολιτική καριέρα ως ρίψασπις. Το ΠΑΣΟΚ της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα. Δεν έχουμε, λοιπόν, κανέναν λόγο να ντρεπόμαστε για την ιστορία μας ούτε να κρύβουμε τα σύμβολά μας και το όνομά μας. Εάν οι πολίτες με επιλέξουν, το ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του θα ξαναγίνουν πρωταγωνιστές με ολική επαναφορά στο πολιτικό σκηνικό.

Σας ανησυχεί ή όχι η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής ανεξαρτήτως αποτελέσματος; Θεωρείτε ότι μέχρι στιγμής η προεκλογική διαδικασία εγγυάται κλίμα ενότητας για τη συνέχεια;

Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς κάποιος από εμάς θα έφευγε από το κόμμα. Ο αγώνας που δίνουμε είναι για την αναγέννηση της παράταξης. Σε ό,τι με αφορά προσέρχομαι σε αυτόν με ανεπίληπτο βιογραφικό ενότητας και συνέπειας. Γι΄αυτό δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω. Μιλούν οι πράξεις μου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα