Θεσσαλονίκη: Αναπάντητα ερωτήματα για τον ξαφνικό θάνατο των δύο παιδιών – Οι πιθανές αιτίες

Θεσσαλονίκη: Αναπάντητα ερωτήματα για τον ξαφνικό θάνατο των δύο παιδιών – Οι πιθανές αιτίες
Νοσοκομείο Getty Images/iStockphoto

Η νεκροψία - νεκροτομή θα ρίξει φως στα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη. Ποια τα συμπτώματα της νόσου των λεγεωναρίων. Τι δηλώνει ο κ. Καπραβέλος.

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα των γονιών του 7χρονου παιδιού που κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες, όταν μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Οι πρώτες ενδείξεις αποδίδουν τον ξαφνικό θάνατο του μικρού παιδιού στη νόσο των λεγεωνάριων, ωστόσο τα πραγματικά αίτια θα αποκαλύψει η νεκροψία – νεκροτομή που πρόκειται να διενεργηθεί.

Για τη νόσο των λεγεωνάριων, τις πιθανές πηγές νόσησης, αλλά και τα συμπτώματα της λοίμωξης, μίλησε στο Mega ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου.

“Οι πιθανές πηγές μόλυνσης από τη νόσο των λεγεωνάριων, οφείλονται στα συστήματα παροχής κρύου και ζεστού νερού σε πύργους ψύξης συστημάτων κλιματισμού, δηλαδή, εκεί που υπάρχουν κεντρικά σημεία όπου υπάρχει λιμνάζον νερό. Τα οικιακά συστήματα δεν θεωρούνται πηγές ανάπτυξης του βακτηρίου της λεγιονέλλας”, ανέφερε αρχικά ο κ. Ανδρέου.

“Τα συμπτώματα είναι όπως αυτά της γρίπης, έχουμε υψηλό πυρετό, έντονο βήχα, προσβάλλεται το πεπτικό και το νευρικό σύστημα, αλλά αυτό ουσιαστικά καταλήγει σαν μία βαριά πνευμονία. Αυτή η πνευμονία εάν δεν αντιμετωπιστεί, υπάρχουν 30% πιθανότητες να επέλθει θάνατος”, συμπλήρωσε.

Καπραβέλος: “Να δοθεί προτεραιότητα στη διερεύνηση των αιτίων”

Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια θανάτου της 3χρονης και του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του, ο Νίκος Καπραβέλος τοποθετήθηκε εκ νέου για τα τραγικά αυτά περιστατικά. Μάλιστα, θέλησε να απαντήσει σε όσους συνέδεσαν τους ξαφνικούς θανάτους των παιδιών με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

“Με έκπληξη βλέπω και εγώ τέτοιες θεωρίες. Είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Εμείς στις ΜΕΘ αυτό το κλινικό σύνδρομο της ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων, με πολύ μεγάλη θνητότητα, το βλέπουμε πολύ συχνά”, είπε ο κ. Καπραβέλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά αίτια που μπορεί να κρύβονται από πίσω, επισημαίνοντας ότι ένα λοιμώδες νόσημα οδηγεί σε κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος και σε ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων.

“Είναι τραγικό το γεγονός. Χρειάζονται απαντήσεις όμως με υπευθυνότητα. Και τα δύο νοσοκομεία, το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο έχουν πιθανότητες σε κάποιες διαγνώσεις όμως περιμένουν και τα μικροσκοπικά αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία δυστυχώς η Θεσσαλονίκη τα στέλνει στην Αθήνα”, δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, κάνοντας έκκληση να δοθεί προτεραιότητα στη διενέργεια των νεκροτομιών των παιδιών.

“Η έκκληση η δική μας, παρόλη την ευαισθησία του υπουργείου Υγείας είναι να δοθεί προτεραιότητα” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “όλη αυτή η υπόθεση είναι ένα τραγικό συμβάν που μπορεί να συμβεί ακόμα και σε υγιείς ανθρώπους. Το λοιμώδες αίτιο είναι το πιο συνηθισμένο, αλλά πρέπει να αποδειχθεί.

Δεν είναι συνηθισμένο δύο παιδιά να χάνουν τη ζωή τους. Τα ερωτήματα που έχουμε σαν ιατρική κοινότητα και σαν κοινωνία θα πρέπει να απαντηθούν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να μη δώσουν λαβή σε τέτοιες θεωρίες που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα