Ola Rotimi: Η Google τιμά με doodle τον σπουδαίο Νιγηριανό καλλιτέχνη

Ola Rotimi: Η Google τιμά με doodle τον σπουδαίο Νιγηριανό καλλιτέχνη
Ola Rotimi Google

Ο Ola Rotimi χρησιμοποίησε την τέχνη του για να αναδείξει τον πλούσιο πολιτισμό, την ποικιλομορφία και τις τοπικές παραδόσεις της Νιγηρίας. Η Google γιορτάζει τα 84α γενέθλιά του.

Τα 84α γενέθλια του διάσημου Νιγηριανό θεατρικού συγγραφέα, σκηνοθέτη, ηθοποιού, χορογράφου και σχεδιαστή Ola Rotumi τιμά η Google με το σημερινό της Doodle.

Ο Emmanuel Gladstone Olawale Rotimi, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Ola Rotimi, χρησιμοποίησε την τέχνη του για να αναδείξει τον πλούσιο πολιτισμό, την ποικιλομορφία και τις τοπικές παραδόσεις της Νιγηρίας.

Γεννήθηκε το 1938 και μεγάλωσε σε μια οικογένεια καλλιτεχνών: η μητέρα του διηύθυνε μια ομάδα παραδοσιακών χορών και ο πατέρας του οργάνωσε ένα κοινοτικό θέατρο. Ο πατέρας του σκηνοθέτησε και παρήγαγε επίσης ένα έργο όπου ο Rotimi εμφανίστηκε στη σκηνή για πρώτη φορά σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών.

Το πάθος της οικογένειάς του για τις τέχνες, καθώς και η μικτή καταγωγή του – μητέρα Ιτζάουα και πατέρας Γιορούμπα – επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική του δουλειά. Αργότερα πήγε στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης για να σπουδάσει θέατρο και πήρε M.F.A. πτυχίο στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ στη θεατρική και δραματική λογοτεχνία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Rotimi έγραψε και σκηνοθέτησε δεκάδες θεατρικά έργα και διηγήματα που εξέταζαν συγκλονιστικά τις εθνοτικές παραδόσεις και την ιστορία της Νιγηρίας. Ήταν γνωστό ότι είχε ένα όραμα μεγαλύτερο από τη ζωή και αγκάλιασε τον χορό, τη μουσική, ακόμη και τη μίμηση στις παραγωγές του.

Τα έργα του Rotimi τράβηξαν την “κουρτίνα| για να αποκαλύψουν παραδοσιακές νιγηριανές τελετουργίες, τραγούδια και χορούς σε κοινό σε όλο τον κόσμο. Μερικά από τα πιο διάσημα και βραβευμένα έργα του περιλαμβάνουν το “The Gods Are Not Fame”, το “Our Husband Has Gone Gone Again” και το “Kurunmi”.

Χρόνια πολλά στον “πατέρα του Nollywood” και έναν από τους κορυφαίους δραματουργούς της Νιγηρίας, τον Ola Rotimi.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα